Page content

Bloemrijke demonstratie gegeven tijdens IFTF

article content

Bloemrijke demonstratie gegeven tijdens IFTF

5 november op de eerste dag van IFTF (International Floral Trade Fair) heb ik samen met Dini Holtrop, Nederlands Kampioen Bloemsierkunst een bloemrijke demonstratie gegeven. Op het oude Floriade terrein in de Haarlemmermeer wordt jaarlijks dit evenement gehouden. Ze hebben daar dus mooie faciliteiten om van alles op het gebied van bloemen, planten en evenementen te houden. Wij stonden in het Audiotarium, een zaal speciaal ingericht voor presentaties en demonstraties.

De dag ervoor hadden we de ruimte al grotendeels aangekleed en er stonden keurig twee  podiums waar Dini drie dagen lang van alles zou laten zien. Het materiaal werd gesponsord door van Dijk Natural Collection en de bloemen door Barendsen, een groothandel in bloemen. Daardoor kon het podium mooi aangekleed worden en was er genoeg om mee te werken. Dini werd af en toe vergezeld door andere designers of mensen die een presentatie gaven over een bepaald, aan bloemen en planten gerelateerd onderwerp.

Woensdag stond ik op het podium naast Dini. Het was de bedoeling dat ik zo’n 45 min tijd hadden voor de demo. Ik had 5 creaties voor bereid dus wist dat ik pittig moest doorwerken om alles gedaan te krijgen binnen de tijd. Je raad het misschien al, dat ging bij mij niet lukken. Anderhalf uur, de tijd vloog! Goed teken, dan heb je het meestal naar je zin. Maar niet helemaal de bedoeling 🙂 Geleerd voor de volgende keer; iets eenvoudigere of minder creaties voor bereiden, of al meer af hebben.

Gedurende deze bloemrijke demonstratie komen en gaan de mensen, later werd mij verteld dat er steeds gemiddeld wel 80/90 mensen in de zaal zaten! Best netjes. De nationaliteiten waren ontzettend divers, wat niet gek is omdat het een internationaal evenement was. Ik merkte aan mezelf dat ik me prettig voelde lekker te kletsen over de dingen die ik aan het doen was en Dini deed het zelfde met haar creaties. Na het afmaken van de creaties kwamen mensen graag even naar voren om foto’s te maken van het werk maar ook van ons. Gezien het applaus en de interesse hebben we een waardevolle demonstratie neergezet!

Er was zelfs een dame die stellig zei dat ik naar Engeland moest komen om daar demo’s te geven 🙂 leuk compliment, of het echt gaat gebeuren is altijd nog even afwachten.

Dit zijn mijn creaties van de bloemrijke demonstratie

Hier begon ik mee, een aantal lange slangen omwikkeld met leer en met takken in elkaar verweven en vast gezet. Het bloemstuk speelde zich af in het midden en binnen in. Allemaal romantisch getinte bloemen, Hortensia’s, Rozen, Calla’s en in combinatie met wat kerstballen.

Ook dit is een slangen constructie maar weer heel anders. Deze tuinslangen zijn tot een bol gevormd en kortere stukken zijn dubbel gevouwen, die dienen als vaasjes voor de mooie bloemen. Binnen in de slangen constructie zijn lekker veel kerstballen geklemd.

De voor bereidingen voor dit boeket duurde langer dan het maken van het boeket. Veel ‘Rustic Grapevine wire’ van OASIS heb ik gekruld en gekoppeld aan elkaar zodat er een mooi gestructureerd chaotisch frame 🙂 ontstond. de stokken om het frame op te bevestigen heb ik ook omwikkeld met touw zodat het in het zelfde sfeertje blijft. Met deze stokken heb ik het frame laten golven zodat er meer dynamiek in het boeket ontstaat. Wanneer het frame stevig genoeg is heb je al het vertrouwen dat je creatie gaat lukken! Omdat de vaas mooi retro groenig was heb ik de kleuren van de bloemen daarop aangepast.

De ‘Ice Cascade Cymbidium’ van LZ orchidee, trekt altijd mijn aandacht en inspireert me. Het is een plant zo mooi van zichzelf dat je alleen nog maar wat met de pot wilt doen. In dit geval heb ik een glazen pot beplakt met stukken schors en deze op een ijzeren pin met voet gezet. Hierdoor komt de plant letterlijk op een voetstuk te staan en dat verdient ie. Wat voor plant je eigenlijk ook gebruikt op deze manier wordt het veel meer een levendig kunstobject. Wat takjes ertussen en klaar!

Ook zie je op de foto 4 blokken hout ingepakt met schors. Deze heb ik eerst met elastieken aan elkaar bevestigd, een flink aantal glazen steekbuisjes ertussen geklemd en vervolgens omwikkeld met touw om zodoende het elastiek te verwijderen. Je heb nu al een mooie basis voor een leuk arrangement. Omdat ik echt ver over mijn tijd zat heb ik de kijkers op gedragen er zelf verder mee aan de gang te gaan. Er verder wederom vele foto’s gemaakt dus hopelijk is het idee opgepakt!

Comment Section

3 reacties op “Bloemrijke demonstratie gegeven tijdens IFTF


Door Ingmar op 17 december 2014

Ik ben al een tijdje het internet aan het afstruinen naar goede blogsites zoals deze. Ziet er echt goed uit! Zo ben ik ook hier uitgekomen en jouw blog was stukken beter dan de andere blogs die ik tegenkwam, ik vind het erg leuk om er een paar te lezen en ik heb nu echt weer zin om te bloggen. Ik wil graag bloggen over tenten verhuur. Kan je mij wat tips geven om het blog beter te maken dan de meeste? Bedankt!


Door Nelleke op 24 december 2014

Hoi Ingmar, bedankt voor je complimenten! Schrijf vooral vanuit je passie en beleving. Op die manier neem je mensen mee in een verhaal en belevingswereld!


Door Jif op 7 februari 2015

Hallo Nelleke, wat heb ik genoten van je bloemcreaties.Ik heb er echt van geleerd.Je hebt dingen laten zien die heel simpel waren maar je moet het maar weten.Ik heb er in iedergeval wel van geleerd. Hartelijk dank daarvoor. Het was geweldig. Groetjes Jif

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.