Page content

article content

Bloemschikkunsten in New York

Bloemschikken in New York“If I can make it there I can make it anywhere”

Begin 2007 ben ik voor 3 maanden in New York geweest om te werken als floral designer, of te wel als bloemsierkunstenaar. Deze verhalen en andere internationale ervaringen heb ik in het eBook ‘BloemsierKunst InsideOut‘ gezet. Om je alvast een voorproefje te geven heb ik een stukje uit het eBook gekopieerd.

“Eenmaal op locatie ging je dan aan het werk met andere bloemisten. Je keek dan heel erg naar elkaars wijze van bloemschikken en stijl. Vaak was er een hoofdarrangeur die je dan zo goed mogelijk diende te ondersteunen in zijn werk en goed de opdrachten uitvoeren. Hoe goed je werkte had weer invloed of je door de hoofdarrangeur meerdere keren gevraagd zou worden voor andere opdrachten. Dat enorme harde werken zorgde ervoor dat je die dagen nauwelijks eet, zit of rust had en evengoed vol adrenaline de dag door komt.
Één opdracht was gigantisch. Er werd een feest gegeven van een heel rijk persoon die zijn 65ste verjaardag ging vieren. Men is 3 dagen bezig geweest om een kale locatie om te toveren in een bloemenzee en ware feest gelegenheid.

De locatie was een historisch oud gebouw midden in de stad die vaak werd gebruikt voor congressen en feesten. Het gebouw zelf is heel mooi en de binnenkant zo goed als leeg op een paar dikke steunpilaren na. Bij elke gelegenheid kan er een unieke indeling van het pand gemaakt worden met behulp van standbouwers.

Entree

En zo ook bij dit feest. Er was een enorme entree gemaakt waar mensen hun jassen weg konden hangen en hun eerste borreltjes en hapjes konden nuttigen. Die ruimte was helemaal wit. Het was een grote lounge met overal witte banken, kussens, sta tafels, zelfs de bar was wit. Heel subtiel was er met een paarse kleur gewerkt. De kleur zat alleen in het licht. Onder de bar vandaan en achter witte kasten kwam een paarse licht gloed. Heel mooi!

Het bloemwerk daar was tevens wit. Er werden een aantal enorme witte potten gevuld met witte bloesem takken die op hun beurt op hoge, witte pilaren stonden. Ook daar achter en onder vandaan kwam paars licht.

Dining Room

Vervolgens liepen de mensen door gordijnen die aan de ene kant wit waren en aan de andere kant zwart. Ze kwamen aan in een grote ruimte waar alles zwart en wit was. De banken, het behang, de stoelen de tafels alles was in de zwart wit kleuren. En ze hadden allemaal verschillende vormen. Knap hoe dit toch in perfecte harmonie bij elkaar stond.

Ook hier was met één andere kleur gespeeld. Heel onverwacht en misschien wel ongepast goed, verscheen de kleur groen in het interieur. Soms in een lampenkap aan de muur, soms in een kussen op de bank of een stoel. Ook deze ruimte zag er zeer indrukwekkend uit.

Onze taak was om de tafels en bar te versieren met bloemen. We hadden allemaal verschillende en bijzonder gevormde hoge bolvazen die door elkaar op de tafels kwamen. Elke van de twintig tafels kreeg ongeveer acht verschillende vazen met daarin de meest mooie, grote witte phalanopsis orchideeën bloemen.

Er werd met een precisie naar gekeken die ik nog nooit eerder had gezien. Van het draaien van de vazen en bloemen tot het water niveau in de vaas. Ik stond echt paf over het feit dat ze daar zo pietje precies over doen. En tegelijkertijd is dat de reden waarvoor zij de hoofd arrangeur was van dat hele event. Het moest niet alleen goed, nee het moest perfect.

Dat was ook de reden waarom we met acht floral designers de hele dag bezig waren om alle bloemstukken en creaties op tijd af te krijgen, en nog moesten stressen ook.

Disco Room

Er was nog een ruimte waar ik nog niet over verteld heb. Na het diner gingen de mensen namelijk naar het disco gedeelte. Men ging weer door een aantal gordijnen en zo kwamen de mensen in een ‘Madonna videoclip-achtige’ ruimte vol kleur; rood, oranje, groen en geel.

Met zo’n disco dansvloer in vlakken van 50 bij 50cm met dezelfde tinten die oplichten op het ritme van de muziek. Een grote discobal aan het plafond. Aan de buitenkant van de dansvloer banken en poefen en kleine lage tafeltjes. Op de lage tafeltjes kwamen wat kleine bloem toefjes en dat was voldoende voor in deze ruimte. Briljant. Echt een dag om nooit te vergeten en dat alles voor een persoon die zijn 65ste verjaardag viert. Dan heb je het wel goed gedaan in je leven.

2.4.4 Grootste leerervaring

Bloemschikken in New YorkHet ‘echte’ harde leven als Bloemsierkunstenaar. De ene dag ben je geweldig de andere dag zijn ze je vergeten. Je moet jezelf en je bloemschikkunsten echt constant promoten, zorgen dat je opvalt, dat je gezien word. Het lijkt een beetje op modellenwerk.

Ook als je jezelf en je werk niet promoot dan kan er zo een ander met jou verhaal en alle complimenten vandoor gaan. Van nature heb ik een bescheiden persoonlijkheid en dat ben ik nog steeds al heb ik ondertussen wel geleerd trots te zijn op mezelf, mijn werk en wat ik bereikt heb en dat vol trots te vertellen aan de wereld.

Bloemschikken in New York

Ook heb ik een aantal bijzondere mensen leren kennen tijdens mijn reizen en werk periodes. Allemaal hebben ze mij mijn eigen grootsheid beetje bij beetje laten zien. Vooral in New York werd het mij duidelijk dat ik mijzelf en mijn werk nog wel eens kon onderschatten terwijl ik enorm goed bezig was.

Kwaliteiten

Mensen zagen mijn bloemschik kwaliteiten beter dan dat ik ze zelf zag. Voor mij was het vaak niet goed genoeg. Het kon altijd beter en mooier.

Mijn werkmentaliteit, wat voor mij niet meer dan normaal is, was voor hun echt niet van zelf sprekend. En daardoor opvallend goed. Die mentaliteit heb ik met de paplepel ingegoten gekregen als kind en kleinkind van ondernemers word je al snel aan het werk gezet.

Mensen vonden het knap dat ik vrij jong al zoveel reisde, dat ik stoer en dapper overal op af stapte en dat ik me goed kan redden alleen. Ik vond en vind dat niet meer dan normaal.

Gewoon doen

Wat ik als grootste leermoment heb ervaren is: gewoon doen. Denk en leef positief en heb vertrouwen. Dan is dat wat je ziet, wat je gaat mee maken. Wanneer je alle beren en valkuilen van te voren al gaat bedenken is dat ook precies waar je aandacht naar zal gaan. Je energie gaat naar daar waar je aandacht op gevestigd is.”

In het eBook staan niet alleen verhalen over mijn ervaringen in het buitenland maar ook over de geschiedenis van bloemschikken, vele technieken die wereldwijd worden toegepast. Verschillende bloemschikstijlen en zelfs interieurstyling tips. Wil je meer informatie over het eBook klik dan hier of op onderstaande afbeelding.

eBook Bloemschikken

 

Comment Section

3 reacties op “Bloemschikkunsten in New York


Door sita veenstra op 23 september 2011

hoi Nelleke,

en ja hoor het is je weer gelukt om mij mee te nemen naar de wereld van dat prachtige feest.
door de mooie omschrijving zie ik al die mooie vertrekken al voor me ( en denk was ik daar maar bij geweest)
als er iemand is die vol passie zit van bloemwerk,dan ben jij dat wel.
het is heel fijn dat wij met zoveel dingen mogen mee genieten.
ga zo door

groetjes Sita Veenstra


Door Nelleke op 23 september 2011

Hi Sita,

Bedankt voor je reactie! Leuk dat je het zo met me mee beleeft! Ik ga zeker zo door, en komen mooie dingen aan zoals je al weet 😉


Door Vandersmissen Diane op 23 september 2011

Nelleke ik heb je E-BOOK gelezen en vond het
heel interressant en leerrijk.
Met die zalen te versieren had ik wel willen bij
zijn om je bezig te zien, en mijn handen zouden
gejeukt hebben om mee te doen.
Ben heel benieuwd naar wat komen zal.

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.