Page content

article content

Bloemschikken in Kyoto – Japan

Nieuwsgieringen rondom de creaties van de eerste demonstratieBloemschikken in Kyoto is al honderden jaren ontzettend populair!? Van oudsher zijn het de Maiko’s en Geisha’s die de ambacht bloemschikken leerden en mede op die manier indruk op hun klanten konden maken en ze verblijden met mooie arrangementen. Zij leerde dan de Japanse manier van bloemschikken, Ikebana.

Over een aantal dagen begint mijn eerste officiële Ikebana les! Met Ikebana laat je (als ik het goed begrepen heb) de lengte van de bloem zoveel mogelijk in haar waarde en is het de kunst om van zo weinig mogelijk bloemen zo’n groots mogelijk effect te creëren waarbij de schoonheid van ieder materiaal bijzonder mooi tot haar recht komt.

In Kyoto wordt een bloemschikles zelfs aangeprezen als een van de top 10 dingen die je gedaan moet hebben om een goede indruk van Kyoto te krijgen! En gelijk hebben ze!

Na vier volle dagen in Kyoto is er al heel wat gebeurt en zijn de indrukken overweldigend. Prachtige stad, mooie oude huisjes, heel veel tempels, prachtige natuur, bonsai boompjes in de voortuin, hele aardig mensen, heerlijk eten (met stokjes) en heb ik mijn eerste demonstratie in Kyoto al achter de rug!

Ik geef demonstratie Bloemschikken in Kyoto aan leraren en Bloemisten

Zaterdag had ik de hele dag om de demonstratie voor te bereiden en zondag (07/10) kon ik alle creaties afmaken tijdens de De voorbereidingendemonstratie. Ik had 20 leergierige dames die allen professioneel bloemschikleraren waren dus mooi meteen een kritisch publiek. Japanners zijn over het algemeen enthousiaste en positieve mensen, deze dames stonden dan ook enthousiast foto’s te maken als of ze zoiets nog nooit hadden gezien…(?) Er zaten dames bij die meer dan een keer zo oud waren als ik zelf dus ik kan me dat bijna niet voorstellen…

Maar een fijn publiek is het wel. Na afloop allemaal één voor één op de foto met mij en gemiddeld 4 x per persoon dankjewel horen zeggen…!

Nu ben ik me aan het voor bereiden voor een kleine demonstratie voor het personeel van Hanakobo (wat bloematelier in het Japans betekend) het bedrijf wat me naar Japan heeft gehaald. De groep van 32 personeelsleden word in vieren gedeeld en komen over twee dagen verspreid naar me kijken!

Volgende week wordt een klapper, dan ga ik een demonstratie geven voor 200 tot 300 mensen!! Allemaal bloemisten uit Kyoto, De eigenaar van Hanakobo is al een enorme hype rondom mij aan het creëren met foto’s en informatie over mij… iiieeeee das best gek voor een nuchtere Noord- Hollandse maar natuurlijk wel rete gaaf (en een beetje spannend!)

Hier word ook heel wat van me verwacht, grote bloemstukken met ingewikkelde technieken. Hoe en wat ik precies ga doen dat weet ik nog niet helemaal maar er borrelen al regelmatig gave ideeën bij me op.

Een beetje jammer is wel dat alles in het thema Halloween moet zijn… en laat dat nou net niet echt mijn ding zijn… Leuk voor een paar creaties maar niet alle demonstraties! Maar goed dat is zijn wens dus maak ik er wat moois van!

Het is wel even wennen  en opzoek naar de juiste materialen om mee te werken, in Nederland weet ja wat er te krijgen is aan bloemen en materialen, hier moet ik het doen met de materialen die beschikbaar zijn. Gelukkig hebben ze best veel maar het is even anders. Een mooie uitdaging dus!

Lastig is en blijft het communiceren… de meeste (lees allen) spreken slecht Engels en ik spreek ondertussen 6 woorden Japans, dat schiet dus niet erg op. Het is weer spreken met handen en voeten en door na-apen de juiste handelingen oen! Zo komen we er natuurlijk ook!

 

 

Comment Section

5 reacties op “Bloemschikken in Kyoto – Japan


Door alex van haaster op 12 oktober 2012

Hey Nelleke,

Wat heb je weer een gaaf, energiek stukje geschreven.
Veel suc6 met je cursus ikabana, en natuurlijk je demonstraties voor al die mensen. Geniet!!

Tot snel!!


Door neel op 20 oktober 2012

Hallo Nelleke,
Leuk dat je in Kyoto bent geweest voor het bloemschikken. Ik ben er ook een keer geweest als lid van Ikebana Nederland met hun groep en mijn lerares was met haar dochter de reislijdster. Heb er heel veel gezien en van genoten.Ikebana bloemschikken vind ik persoonlijk heel mooi. Het is de kunst van het weglaten.
groetjes,
neel


Door Nelleke op 20 oktober 2012

Hoi Neel,

Wat leuk dat je ook ik Kyoto bent geweest. Als onderdeel van mijn komst heb ik ook een aantal lessen Ikebana, erg interessant. Ik heb gekozen voor een verdieping in Shoka die heeft inderdaad de meeste kunst van het weg laten. Ik sta er eerlijk gezegd van te kijken hoeveel regels er zitten aan Ikebana… Dit leer je niet zomaar even, en smaakt naar meer!


Door José op 20 oktober 2012

Goed bezig hoor. Ga van jou straks ook wat leren over ikabana. Kijk ook uit naar je foto’s en de rest van je verslagen. lieve groetjes.


Door annie op 16 december 2014

Veel gezien in de kerst tyd. Groete annie

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.