Page content

Zelf een boeket maken

Zelf een boeket maken, het lijkt makkelijk. Het zou ook heel makkelijk kunnen zijn; je plukt een aantal bloemen en je bindt ze bij elkaar! In principe is dit ook zo, toch zijn er ontzettend veel mogelijkheden om een boeket te maken. Niet alleen zullen de bloemen met het gebruik van een betere techniek mooier in de vaas vallen, je beschadigd de bloemstelen ook minden wanneer je ze in de zo genoemde korenschoof techniek bindt.

Bindtechniek voor een boeket maken:

Een boeket wordt altijd in de hand gebonden. Een van de meest voorkomende vormen is een rond gemengde boeket. Essentieel voor zo’n boeket is dat het korenschoof gebonden wordt. Dat betekent dat alle stelen diagonaal tegen elkaar worden gelegd, zodat ze allemaal dezelfde kant opgaan. Op die manier ontstaat er een mooi rond resultaat en een boeket dat fijn in de handen ligt en later mooi in de vaas staat.

Het is even een klein klusje om dat onder de knie te krijgen en één van de belangrijkste technieken.

Ik zal stap voor stap omschrijven hoe je zo’n boeket kunt maken.

Stap 1 bij boeket maken:

Bepaal of je een kort compact boeketje wilt of en luchtiger groot boeket. Dat is belangrijk om te weten, omdat je voor je gaat beginnen de bloemen gaat schoonmaken. De blaadjes worden voor een deel netjes van de stelen gehaald. Bij een kort compact boeket haal je meer blad van de stelen, dan bij een luchtiger boeket. Zo hebben de bladeren van de bloemen ook een mooie opvulfunctie.

Stap 2 bij boeket maken:

Neem de 1e stengel in de hand leg de 2de er diagonaal tegenaan met de bloem naar links gericht. Pak de 2de stengel en leg die er op dezelfde manier tegen aan, bloem naar links en diagonaal. Zo pakt u ook de 3de, 4de enzovoort.

Stap 3 bij boeket maken:

Je gaat net zolang door de bloemen diagonaal tegen elkaar aan te leggen tot alle bloemen in het boeket zitten. Als het goed is gegaan, heb je een smalle taille daar waar u de stelen vast heeft in uw hand.

Als er een steel niet goed zit merk je dat snel genoeg in de korenschoof en aan hoe het boeket in uw hand ligt.

Stap 4 bij boeket maken:

Wanneer alle bloemen verwerkt zijn en je hebt een mooie korenschoof, pak dan het binddraad om zo de bloemen bij elkaar te binden. Belangrijk hier is, dat het bindtouw strak genoeg zit om de stelen bij elkaar te houden en niet zo strak dat de bloemenstelen worden afgekneld waardoor ze beschadigd raken en sneller verwelken.

Stap 5 bij boeket maken:

Knip nu alle stelen aan de onderkant gelijk af op zo’n manier dat het boeket er bijna op kan blijven staan.

Voor je knipt, bedenk dan alvast welke vaas je wilt gaan gebruiken zodat je de stelen niet te kort afknipt of te lang laat zodat het boeket schuin omvalt in de vaas.

Stap 6 bij boeket maken:

Nadat de stelen op de juiste lengte zijn geknipt, is het belangrijk dat de bloemstelen met een scherp mesje schuin worden afgesneden dit is essentieel voor de wateropname.

Stap 7 bij boeket maken:

Zet nu de bloemen in de vaas met water en opgelost bloemenvoedsel en je kunt genieten van je zelfgemaakte boeket!

 

Comment Section

0 reacties op “Zelf een boeket maken

Plaats een reactie


*