Page content

Verschillende traditionele bloemschikvormen

Verschillende traditionele bloemschikvormen

Back to school! Ja hierbij wat informatie die we op school hebben moeten leren. Altijd goed om de basics te weten en waar bepaalde ambachtelijke zaken vandaan komen. Het zijn bloemschikvormen die we in deze tijden niet meer zoveel zien maar wie komt dat (net als vele andere zaken) ooit weer eens terug en maken we weer bloemwerk zoals vroeger.

Er zijn geen strikte regels met betrekking tot een schikking, zolang het maar niet topzwaar of onevenwichtig oogt. Elke vorm is goed, zolang die mooi in zijn omgeving past en in balans is.

De schoolse regels zeggen dat de bloemen over het algemeen niet langer dan twee keer zo lang als de stelen mogen zijn. Dus één derde steel of vaas, twee derde bloemen. Het zijn traditionele bloemschik verhoudingen die uit de barokke tijd stammen. Vaak is het zo dat wanneer je met deze verhoudingen werkt (zeker een groot) een bloemstuk goed in verhouding is.

Het geldt alleen niet meer altijd zo. Soms is het juist heel decoratief wanneer je een lage bak of pot hebt met lange stelen met veel bloemen, of juist een enorme gave pot of ondergrond met heel compact de bloemen erop of erin verwerkt. Het kan tegenwoordig allemaal.

Maar we gaan weer even terug naar school:

Houd altijd rekening met het driedimensionale aspect van een schikking. Dat betekent niet dat het bloemstuk aan alle kanten even mooi en vol moet zijn met bloemen, maar wel dat het mooi is vanuit elke positie waaruit het stuk bekeken kan worden. Ook al komt het stuk tegen de muur te staan, zorg ervoor dat niet alle bloemen naar voren kijken, maar ook naar achteren, boven en opzij kijken, zodat er een afgerond compleet beeld ontstaat.

Halfronde bloemschikking:

Dit is een van de meest voorkomende vorm bij bloemschikken. Vroeger hadden ze het dan over een biedermeier, waarbij de bloemen vrij strak en compact tegen elkaar aanzitten of een mille fleurs waarbij het bloemstuk veel speelser is op gezet.

Driehoekige bloemschikking:

Dit is op verschillende manieren te zien. Zo kun je denken aan een laag stuk waarbij er drie uitgangspunten zijn. En ook aan een arrangement dat de hoogte in gaat en een top heeft die als een soort kegel naar beneden uitloopt tot een driehoek. Een driehoekige schikking is iets lastiger dan een halfronde schikking.

Kegelvormige bloemschikking:

De opening van een vaas is bepalend voor de vorm van een bloemstuk. Voor een optimale kegelvorm gebruik je bloemen die wat hoger zijn en wijder uitlopen, zodat het bij de aanzet van de vaas allemaal een stuk smaller wordt.

Asymmetrische bloemschikking:

Een scheve driehoekige vorm doet het vooral goed wanneer je de stelen laat zien in een strakke vierkante glazen vaas. Wanneer je alle bloemstelen in één hoek van de vaas zet krijg je bijna als vanzelf de asymmetrische driehoekige schikking. Voor het beste en makkelijkste effect zorg je ervoor dat de vaas redelijk smal is, daar hebben de stelen de meeste houvast aan.

Lage alzijdige bloemschikking:

Ideaal voor midden op de tafel. Deze schikking wordt vooral van bovenaf gezien dus zorg ervoor dat het van boven af en alle zijkanten zorgvuldig is opgemaakt.

Rechthoekige bloemschikking:

Belangrijk is hier ook weer de ondergrond die helpt met het uitlijnen van het arrangement. Steek alle bloemen gewoon rechtop in het oase, zo creëer je het sterkste effect.

 

Comment Section

0 reacties op “Verschillende traditionele bloemschikvormen

Plaats een reactie


*