Page content

Duurzame en Biologische bloemen

Duurzame bloemenBiologische en duurzame bloemen zijn niet het zelfde.  Bij het telen van biologische bloemen word namelijk geen enkele vorm van giftige onkruid of insecten verdelgers gebruikt. Bij plagen worden ze gezond gehouden door de inzet van goede insecten of vogels. Ze worden natuurlijk bemest, wat gezond is voor de bodem en de biodiversiteit.

Bij biologische productie zijn de maatregelen veel scherper en strenger op milieu vlak. In tegenstelling tot duurzame bloemen teelt word er bij de biologische productie geen eisen gesteld op sociaal vlak.Ekokeur

Bloemen met een EKO-keurmerk zijn geteeld zonder bestrijdingsmiddelen. Het nieuwe keurmerk voor de sierteeltsector ‘Fair Flowers and Plants’ (FFP) staat voor milieuvriendelijke teelt en goede werk- en leefomstandigheden van werknemers in de sector. De herkomst van de bloemen is traceerbaar. Andere keurmerken zijn SKAL en MPS.Duurzaam ondernemen

 

Waanneer je het hebt over duurzame bloemen heb je het in eerste instantie over de bloemist die duurzaam onderneemt. Duurzaam ondernemen houd in dat de auto groen rijd . Dat plastic word gescheiden. Dat er licht komt uit spaarzame of speciale duurzame lampen. Dat er niet meer word gewerkt met chloor maar met biologisch afbreekbare schoonmaak middelen.

Het houd ook in dat de bloemist zoveel mogelijk bloemen inkoopt die duurzaam of biologisch zijn gekweekt. Dat is een label die de kweker krijgt wanneer deze dus ook met duurzame lampen werkt, biologische bestrijdingsmiddelen. Dat de bloemen zoveel mogelijk uit eigenland of omringde landen komen dit vanwege het transport wat natuurlijk zeer vervuilend is voor de natuur.

Biologische BloemenDe meeste biologische bloemen die te koop zijn, zijn afkomstig uit Nederland en worden buiten in de volle grond geteeld. Hierdoor koop je altijd natuurlijke bloemen van het seizoen. Tulpen in de winter en het voorjaar, zonnebloemen in de zomer en chrysanten in het najaar.  Hierdoor krijg je ook het bijzondere van de verschillende seizoenen terug.

Dus niet dat we alle bloemen het hele jaar door kunnen kopen. Net als dat we sommige groente en fruit het hele jaar door kunnen kopen. Je weet dan gewoon dat die producten op steroïds in kassen worden gekweekt.

Een aantal biologische bloemen of bladmaterialen die veel warmte nodig hebben komen uit Italië of Frankrijk. De milieubelasting voor deze bloemen is lager als ze in een warm klimaat worden geproduceerd en daarna naar Nederland worden vervoerd dan als ze hier in gestookte kassen worden geteeld. Een voorbeeld van een uit Italië afkomstig biologisch product is eucalyptus die als blad wordt verwerkt in boeketten.

 

Als een bloemist of tuincentrum Maatschappelijk Verantwoord Onderneemt dan zijn er een 3-tal pijlers waar naar word gekeken: de drie P’s: People Planet Profit

People: Het welzijn van de medewerkers. Wat zijn de normen en waarde binnen een bedrijf. Hoe word de gezondheid van de medewerkers gestimuleerd. Eigen inbreng en verantwoordelijkheid van de medewerkers. En dat mensen zich binnen en buiten de organisatie kunnen ontwikkelen.

Planet: Een beter milieu door middel van energie besparen, afval scheiden, transport mogelijkheden zo efficiënt mogelijk en natuurvriendelijk managen. Consuminderen/ hergebruiken. Minder milieu belastende producten ontwikkelen en zo rekening houden met de komende generaties.

Profit : Welzijn van de maatschappij en profit betreft ook het financiële rendement van een bedrijf. Zonder winst te maken kan een bedrijf niet blijven voortbestaan.

 

Duurzaam ondernemenEen andere manier van duurzaam ondernemen zijn de drie M’s:

Milieu, Medewerkers, Maatschappij

Dit komt op het zelfde neer alleen net iets anders belicht.

 

Vaak blijkt dat deze balans leidt tot betere resultaten voor zowel het bedrijf als de samenleving. Nationaal en internationaal.

 

Artikel over de Floriade 2012

http://www.duurzaamondernemen.nl/index.aspx?id=199

 

Het Biologische en duurzame komt gelukkig steeds sterker naar voren. Mensen worden zich bewuster van wat we eten, kopen en geven. Wanneer je iets biologisch geeft geef je gevoelsmatig meer met liefde omdat het op alle vlakken beter is.

 

Een paar weetjes:

  • Nederlanders per jaar gemiddeld 60 euro uitgeven aan bloemen?
  • Een boeket telen in de kas evenveel energie verbruikt als thuis 18 keer de was doen?
  • Seizoensbloemen van de koude grond het milieu het minst belasten?

 

 

Pluktuinen:

Zelf boeketten samen stellen , worden vaak ook workshops gegeven met goede begeleiding zodat je ook echt met een mooi gemengd boeket naar huis gaat. De belangrijkste punten voor biologisch ondernemen is dat er niet met gif gespoten word tegen insecten of onkruid of kunstmest gebruikt word.

 

Pluk tuinen zijn in opkomst net als de hang naar biologische bloemen en etenswaren. Het brengt de mensen een beetje terug naar de basis, het oorspronkelijke waar mensen letterlijk en figuurlijk goede energie uithalen!

Comment Section

3 reacties op “Duurzame en Biologische bloemen


Door Evelien Bannenberg op 12 december 2011

Harstikke goed,waar kan je deze biologische bloemen kopen?


Door gerda soule op 10 december 2012

Veel meer succes, plezier en geluk met alles!! Bedankt voor je demonstratie en misschien tot gauw.

Bloemliefhebber Gerda


Door laura op 22 augustus 2013

Leuk, zou graag op markten biologische bloemen willen verkopen maar waar haal ik de bloemen vandaan?

Plaats een reactie


*