Page content

Geschiedenis van bloemschikken

Zoals alles in het leven heeft ook de Bloemsierkunst geschiedenis, en wel een hele rijke! In onze westerse beschaving van de Egyptenaren en de Romeinen tot de Renaissance. En van oosterse wereld waar bloemsierkunst op een hele andere manier werd bekeken zoals het minimalistische in de Ikebana stijl en de precisie van de Japanse en Chinese stijl.

Bloemen en planten hadden in het verleden een andere betekenis dan nu. Er werd meer nadruk op de symbolische en geneeskrachtige betekenis gelegd. Bloemen werden gekweekt voor speciale gelegenheden wat je weer terug ziet in tempels, grafkelders en bij wandversieringen. In het oude Egypte werden bloemversieringen gebruikt bij het vereren van hun goden en feesten.

Ondanks dat geschiedenis op school nooit mijn favoriete vak is geweest is het wel heel boeiend om te ontdekken waar bepaalde tradities en gewoontes vandaan komen. Ze vertellen verhalen van hoe mensen vroeger geleefd hebben, wat belangrijk voor hun was, en hoe ze hun rijkdommen uitten.

Tijdens mijn vele reizen naar verschillende landen zijn er ook steeds dingen in bijvoorbeeld architecturen van gebouwen en parken die herleiden naar geschiedenis onderwerpen van de bloemsierkunst. Ook kun je bepaalse stijlen die typisch zijn voor een land herleiden uit architectuur en die overeenkomsten hebben met de bloemsierkunst. Denk maar eens aan de Chinezen en Japanners met hun wat strakkere Ikebana-achtige bloemschikstijlen. Of de romantisch HighTea-achtige Engelse stijlen. En wat dacht je van de innovatieve, Dutch Design stijlen die hier steeds meer ontwikkeld worden zijn dus typisch Nederlands.

Omdat bloemen en planten vanaf het ontstaan van onze geschiedenis en beschaving een grote inspiratie zijn voor alles wat men creëerde aan schoonheid. Dichtkunsten, schilderkunsten, beeldhouwkunst, architectuur en modeontwerp. Bloemen en planten zijn daarom in mijn beleving één van de belangrijkste en puurste grondleggers van al het andere kunst. Het is schoonheid, geschenken van moeder natuur om de mensen in verrukking te brengen.

De naam Floralist wat ik heel niet-wetend heb gekozen voor deze website is ook een term uit het verleden. Daar heb ik een blog over geschreven voor als je daar nieuwsgierig naar bent! Lees het hier

Zo krijg je nog een beetje meer geschiedenis mee! Joepie!

Voor het schrijven van de volgende artikelen heb ik een aantal bronnen gebruikt voor inspiratie en om zeker te weten dat mijn informatie de juiste informatie is.

Malcom Hillier
Wikipedia
Het leven
Mijn moeder
Google
Oude school boeken
Vakbladeren zoals DE POOK en Bloem&Blad

Comment Section

1 reactie op “Geschiedenis van bloemschikken


Door Marcus op 5 november 2015

Interessant om meer te lezen over de achtergrond van het huidige bloemwerk. Aan je bronnen te zien bestaat er nog geen boek waar dat uitgebreider behandeld wordt (?)

Plaats een reactie


*