Page content

Bloemen en kunst vanuit de Renaissance

De Geschiedenis van de bloemsierkunst

Renaissance

In het begin van de 14de eeuw kwam er een golf van denk- en zienswijzen en artistieke ondernemingszin over Europa heen, één die in Italië begon en die we nu zien als de Renaissance (wat letterlijk ‘wedergeboorte’ betekent). Een bloeiperiode van de kunsten en letteren. De Italiaanse humanisten die de term introduceerden, meenden dat na een periode van verval ‘de Middeleeuwen’ een nieuwe Gouden Eeuw was aangebroken.

De kerk was de eerste begunstiger van deze beweging, wat te zien is aan de talloze schilderingen die gebeurtenissen uit de bijbel afbeelden. Botticelli, Leonardo da Vinci en Michelangelo; enkele van de grote namen uit de schilderkunst, maakte allemaal werk waarin bloemen en schikkingen werden geschilderd.

Het ultieme doel voor de kunstenaar was perfectie van vorm. Een enkele bloem kon inspireren tot een universele waarheid, net als een golvend landschap.

Planten en bloemen speelden een prominente rol in de schilderskunst in deze tijd. Het beste is dat te zien in de schilderijen, schetsen en tekeningen van de onovertroffen meester uit die tijd; Leonardo da Vinci. Zijn landschappen reflecteren het nieuwe naturalisme waarin we tot op de dag van vandaag inspiratie, troost en vreugde vinden.

Ook was het een tijd van overdaad, dat is goed te zien in de overvolle guirlandes en zoals de naam al zegt ‘hoorn des overvloed’. De bloemen stillevens uit de 15de tot 18de eeuw werden eerder in opdracht van particulieren dan van de kerk geschilderd. De Nederlanders met hun groeiende planten en bloemenindustrie werd vanzelf een bron voor zulke schilderijen.

De tulp, in deze tijd de kostbaarste bloem, speelt een belangrijke rol. Het zijn de prachtig gestreepte en gevlekte, gefranjerde en verwrongen bloemen in room, groen en scharlaken, pruimpaars en mauve, roestbruin en wit. Fladderen als vogels tijdens de vlucht. En vele andere schitterend bloemen als irissen en rozen, druiven ranken en verschillende vruchten vormde de basis van vele schilderijen die een inspiratie waren voor vele bloemschilders over de hele wereld.

Comment Section

0 reacties op “Bloemen en kunst vanuit de Renaissance

Plaats een reactie


*