Page content

Europese Bloemsierkunst

Europese Bloemsierkunst

In Europa is bloemsierkunst, net als in het verre Oosten, ontstaan uit gebruiken van de religies. Beginnen we de loop der cultuurgeschiedenis eens na te gaan, dan begint deze voor Europa belangrijk te worden met het oude Egypte. Boeketten en grafbloemen werden veelvuldig gebruikt.

In Griekenland werden kransen gebruikt bij de Olympische Spelen als eerbetoon aan de winnaars en dienden slingers als versiering van tempels en gebouwen. In het Romeinse Rijk werden kopkransjes gemaakt, kransen, festoenen en slingers vervaardigd. Ontelbare bloemblaadjes werden gebruikt in ceremonies. Ook zien we al veel gebeeldhouwde guirlandes en kransen aan gebouwen en triomfbogen. Hedendaags zien we slingers die van de Guirlandes zijn afgeleidt.

Bloemen zijn ook een rol gaan spelen in de Rooms-Katholieke kerk, als symbool tijdens de dienst. Ook kregen veel bloemen in het dagelijks leven een gebruik of betekenis. De schilderkunst geeft ons hiervan vele voorbeelden. In de rijke Middeleeuwen, als de steden opkomen en de vorstenhuizen en kooplieden rijk worden, neemt het bloemengebruik toe.

Bloemstukken sieren de tafels tijdens feesten, vaak gecombineerd met groenten en fruit. Vooral in de veertiende eeuw in Frankrijk is dit gebruik verder ontwikkeld. In de Victoriaanse tijd dragen dames bloemenkransjes, corsages, slingers aan de japonnen en een boeketje in de hand. Feesten waren echte bloemenfeesten in die dagen.

Niet alleen festoenen, kransen en guirlandes worden tot het klassieke bloemwerk gerekend, ook ´moderne´ varianten als de Biedermeier, de ellipsvorm, druppelvorm, cascade, driehoeksschikkingen, millefleurs en dergelijke behoren tot het klassieke bloemwerk en denk vooral ook aan de klassieke S-lijn in de Hogarthstijl.

Bruidsboeketten gingen steeds meer bij de huwelijksdag horen. In de Biedermeiertijd (1820-1850) ontstonden veel decoratieve compacte schikkingen, ook nu nog heel populair. Pas eind 19de eeuw ontstond het vak van bloembinder en ontstond de bloemenwinkel. Bekendheid van bloemsierkunst in een land heeft vaak te maken met een beperkt aantal vooraanstaande bloemsierkunstenaars.

De West-Europese bloemsierkunst heeft wereldwijd het hoogste aanzien. De wereldkampioenen komen ook voornamelijk uit Nederland, Duitsland en België. Maar ook de Fransen en de Denen mogen zeker niet worden onderschat.

Comment Section

0 reacties op “Europese Bloemsierkunst

Plaats een reactie


*