Page content

Oosterse Bloemsierkunst

Oosterse Bloemsierkunst

China staat aan de oorsprong van de oosterse wijze van bloemschikken. Volgens de geschiedenis werd in de 5de eeuw na Christus het Boeddhisme in China geïntroduceerd, samen met het bloemstuk voor offering.

Men schikte vaak in vazen en in manden. Beide stijlen van schikken waren goed en werden geaccepteerd. Door hoogstaande keramische kunst werd de schikking in vazen, de door de Ching-dynastie geaccepteerde hoofdstijl. Bloemschikkingen werden in het begin hoofdzakelijk gebruikt voor religieuze doeleinden. Het schikken als zelfstandige kunstvorm was toen nog niet ontwikkeld.

Duizend jaar geleden werd het mode en hobby om bloemen te waarderen. Bloemen werden op hun waarde geschat en verpersoonlijkt. Dit leidde er toe dat bloemschikken waardevol werd door het kiezen en combineren van materialen. De stijl en betekenis achtte men zeer hoog. Bij officiële gelegenheden, religieuze handelingen, in het gerechtshof en dergelijke werd er geschikt door een persoon met een goede smaak. Waardigheid en statigheid bepaalden de schikking.

Daar de Chinese bloemsierkunst de geestelijke stijl benadrukt, staat het persoonlijke esthetische gevoel van de maker centraal. In grote lijnen geschetst is de Oosterse bloemsierkunst ontstaan als gevolg van bloemenofferandes aan de goden. In de 3de eeuw na Christus is in China in het Ch’anboeddhisme een veelzijdige bloemschikvorm ontwikkeld.

Vanaf circa 700 voor Christus is deze kunstvorm door monniken naar Japan overgebracht. Hier is het vooral toegepast als tempelschikkingen, als offer aan Boeddha. Het Chinese boek ‘History of Vases’ beïnvloedde de Ikebana sterk. In de 15de eeuw is hieruit de bekende Ikebanaschool ontstaan. Deze heeft vele stijlen ontwikkeld die ook nu nog worden gemaakt. In Japan is eind 19de eeuw de Oharaschool ontstaan en in 1925 de moderne Sogetsuschool. Nog steeds heeft Japan vele scholen die soms wereldwijd vele studenten en afdelingen hebben. Het oudste boek over Japanse bloemsierkunst stamt uit 1499 en heet ‘Kaoirai no Kadensho’ of ‘Kaorirai flower arrangement book’.

Comment Section

1 reactie op “Oosterse Bloemsierkunst


Door Jade op 14 juni 2019

meen je dit! dacht ik eindelijk achter kenmerken te komen over chinees bloemwerk. krijg ik een knip en plak stukje van wikipedia!

Plaats een reactie


*