Page content

Oude Egyptenaren

De Geschiedenis van de bloemsierkunst

Oude Egyptenaren

Lotus bloemen, Acanthus en Papyrus vind je regelmatig terug op de muren van grafmonumenten. De Egyptenaren waren vermoedelijk de eersten die bloemversieringen maakten. Uit deze tijd stamt bijvoorbeeld het stafboeket.

De oudste afbeeldingen, voorwerpen en gebouwen die bewaard zijn gebleven behoren tot de oude Egyptenaren die terug gaan tot voor 2500 voor Christus. Waarin rituelen, symbolen en schoonheid van lichamelijke vorm een belangrijke rol speelde. In die Egyptische symboliek komen steeds twee planten weer op: de waterlelie en de papyrus.

Deze twee plantvormen waren een belangrijk symbool voor het leven. Ze groeien namelijk beide in het water en voor een droog land als Egypte is het niet gek dat deze bloemen hoog in het vaandel staan.

Gebouwen en graftombes werden met dergelijke bloemen versierd. Ook veel stenen, gouden en zilveren vazen waarin de bloemen werden geschikt of waarin ze dreven werden gemaakt in de vorm van een waterlelie.

Bloemen als Papaver Iris, Olijf, Rozemarijn, Lupine en Narcis zijn in die tijd aangetroffen op Egyptische doden. In de jaren 1500 voor Christus kwam pas de roos vanuit China via Griekenland Egypte binnen.

In Egypte was de menselijke schoonheid van het grootste belang. Men gebruikte planten voor cosmetische producten en parfums. Dit groeide uit tot een heuse industrie.

Geurende boeketten bloemen of maar een enkele bloem werden bij ceremoniƫn door zowel mannen als vrouwen gedragen. Bij feesten stonden schalen met bloemen en in de lucht hingen bloemenkransen die de ruimtes vulden met heerlijke geuren.

Comment Section

1 reactie op “Oude Egyptenaren


Door geert van der heijden op 9 november 2018

leuk om te lezen als docent bloemschikken en kustgeschiedenis vind ik dit erg leuk

Plaats een reactie


*