Page content

Oude Grieken, Romeinen en Islam

De Geschiedenis van de bloemsierkunst

Oude Grieken en Romeinen

Ook bij de Grieken en Romeinen was en is het uiterlijk zeer belangrijk. Zij gebruiken bloemen bij sport en ceremoniële gelegenheden. Bloemen- en bladkransen en hoofdtooien gebruikt men om hun fysieke inspanningen te belonen.

De Griekse terracotta vazen met allerlei afbeeldingen waren simpelweg bedoeld als kunstobjecten, niet als vazen voor bloemen. En hoewel ze mooi zouden zijn geweest voor snijbloemen is er geen bewijs dat de vazen daarvoor gebruikt zijn. Toch lijkt het waarschijnlijk dat dat weleens gebeurd moet zijn.

Tuinen van de Islam

Gedurende het eerste millennium na Christus werden tuinen aangelegd als vredige toevluchtsoorden in het onherbergzame vaak dorre landschap van het Midden-Oosten. Met name in Syrië en Iran (het toenmalige Perzie). Deze tuinen waren doorgaans ommuurd en vierkant en bevatten waterelementen. Ons woord ‘paradijs’ is zelfs afkomstig van het Perzische woord voor een omsloten tuin ‘pairidaeza’.

Pas in de 11de en 14de eeuw vinden we bewijzen dat er in de Islamitische cultuur bloemen werden geplukt en geschikt. In Turkije in de 16de eeuw was een hoge smalle vaas met daarin een enkele tulp een geliefd geschenk.

Er wordt aangenomen dat in Syrië, waar naar verluidt de oudste hoofdstad van de wereld ‘Damascus’ ligt, het begin van de Damascenerroos ontstond. Deze roos wordt nog steeds gebruikt als uiterst geurige rozenolie. De oorsprong van deze roos is niet bekend. Het is tot op de dag van vandaag de rijkste rozenparfum die er bestaat.

Comment Section

0 reacties op “Oude Grieken, Romeinen en Islam

Plaats een reactie


*