Page content

Ondergronden van kransen

Er zijn veel verschillende soorten ondergronden voor kransen in de markt. Hier volgen de voorbeelden:

De strokrans: Deze ondergrond is kant-en-klaar verkrijgbaar in verschillende maten maar kan natuurlijk ook prima zelf gemaakt worden. Een strokrans is een krans gemaakt van stevig gebonden stro omwikkeld met wikkeldraad. Dit is een basis voor de verdere opmaak van de krans. Op de strokrans kunnen materialen gebonden worden met wikkeldraad of worden bevestigd met krammen.

Wat je vaak ziet is dat eerst de strokrans word omwikkeld met groen wikkelband, dit om de afwerking wat makkelijker te maken waardoor het eindresultaat ook mooier word. Met zowel het binden al het steken is het belangrijk dat de top van de materialen met de klok meelopen. Dat betekend dat er tegen de klok in gewerkt moet worden.

Wanneer het met blad bedekt word is het van belang dat de bladeren dakpansgewijs verwerkt worden zodat de krammen en/of het wikkeldraad niet meer zichtbaar zijn.

Word er een toef met bloemen gemaakt op een strokrans dan kan het een goed idee zijn een deel van de strokrans uit te hollen zodat de krans en de toef meer een geheel worden.

Metalen kransvorm: Ooit is er een tijd geweest dat mensen/bloemisten hun eigen ondergronden moest maken. Door middel van een stalen constructie: twee ringen met verschillende grootte werden door middel van wikkeldraad aan elkaar verbonden met een zo goed mogelijke gelijke afstand tussen de ringen. Dit werd omwikkeld met wikkelband, stro of spagnum voordat er ander materiaal op bevestigd werd met de wikkel techniek of krammen.

Totdat de kant-en-klare kransen met steekschuim op de markt kwamen kon je zelf de krans bedekken met steekschuim en door middel van een efficiƫnte berekening hoe het steekschuim geplaatst moest worden kreeg je een mooie gelijkmatige breedte van de krans en geen restafval.

Kransvorm van Styropor: Stryrophor is e=in vele verschillende maten en breetes te verkrijgen. Het is lichtgewicht en makkelijk blad of ander materiaal op te wikkelen, steken of lijmen.

Kant-en-klare kransvormen van steekschuim: Deze zijn in veel verschillende maten en kwaliteiten op de markt. Het steekschuim heeft altijd een basis van plastic of mdf. soms heeft dit steekschuim een plastic ‘net’ om extra stevigheid te bieden. Vooral wensenlijk wanneer m=er met zwaarder materiaal gewerkt word zoals kaarsen.

Soms zijn krans vormen op gerecycled papier gemaakt waardoor ze composteerbaar en afbreekbaar zijn. Dit is voornamelijk handig voor bij gedenkplaatsten in de natuur.

Werken met steekschuim heeft vele voordelen vooral op het gebied van tijdsbesparing en houdbaarheid. Het is veel efficiƫnter dan om het zelf te gaan maken.

Hoe ga je te werk:

– Laat het steekschuim rustig voltrekken met water

– snijd de bloemstelen schuin af, dit bevorderd het wateropname en dus de houdbaarheid

– Verstevig zware materialen met extra krammen of wikkeldraad.

 

Comment Section

0 reacties op “Ondergronden van kransen

Plaats een reactie


*