Ondergronden voor bloemschikken het maken van bloemarrangementen.

Alles wat je doet met bloemen heeft een ondergrond nodig. Dit heeft verschillende redenen; of de bloemen en bladeren verwelken meestal met een dag als ze geen water krijgen of je kan de materialen niet schikken zoals je zou willen. Zonder ondergrond wordt een bos bloemen nooit een bloemstuk.

Boeketten en losse bloemen hebben bijvoorbeeld een vaas met water nodig of een wat diepere schaal om je boeket op te zetten. Zo kun je bloemen geven wat ze het meest nodig hebben; water. Ook geven vazen of andere ondergronden een extra dimensie aan het boeket.

Bloemstukken hebben dus een schaal of pot nodig waar oasis inzit zodat de stelen stevig staan, ze water kunnen blijven drinken en dus ook zo gestoken kunnen worden dat het geheel een vorm krijgt. Dit kan rond zijn als een biedermeier of mille fleur. Het kan zijn dat je alle stelen kaarsrecht wilt verwerken als een vegetatief bloemstuk. Of misschien wil je juist de combinatie maken door te starten met rechte stelen en vervolgens de bloemen en bladeren wat schuiner weg te steken voor een ander effect.

Rouwarrangementen hebben ook oasis nodig, dan (meestal) wel zonder decoratieve pot maar iets dat laag is en oninteressant omdat je het niet hoeft te zien en de bloemen en bladeren erover heen vallen. Belangrijk hier is dat de ondergrond makkelijk vast te pakken is om te verplaatsen. Het ideale van speciale rouwtakhouders is dat ze al helemaal rondom een stevig raster hebben om het steekschuim op de plaats te houden. Gebruik je niet zo'n houder dan ga je met kippengaas aan de gang of met watervasttape, dit vraagt wel de juiste technieken.

Bruidswerk heeft ook verschillende mogelijkheden met betrekking tot ondergronden. Voor een bruidje is het natuurlijk fijn dat ze de bloemen makkelijk kan vasthouden. Soms wil ze een klein handgebonden boeketje dat is dan vrij eenvoudig (dan hoef je niet eens te werken met een ondergrond) en soms dan wil ze haar boeketje op een bridy omdat dat zo lekker vasthoud en omdat de bloemen dan een stukje steekschuim hebben om gedurende de dag water te drinken. Het kan ook zijn dat de bruid iets heel speciaals wilt dan heb je altijd de mogelijkheid om met speciale draadtechnieken je eigen ondergrond te maken en als de bloemen het nodig hebben ze op een watje met water te zetten en af te binden en speciaal bloementape.

Zo zie je maar dat ondergronden in de wereld van het bloemschikken een vrij ruim begrip is. Hieronder vindt je de onderwerpen waar ik wat dieper op in zal gaan.
arrow_drop_up arrow_drop_down