Page content

Ondergronden voor bloemstukken

Ondergronden voor bloemstukken, ook wel de basis van ieder bloemstuk is een een pot, schaal of vaas met steekmateriaal om de bloemen en bladeren op hun plaats te houden. En die ondergronden hebben vaak ook hulp materiaal nodig. Hier onder leg ik uit wat ik daarmee bedoel:

Er zijn 3 soorten steekmateriaal:

–       Waterhoudend : Steekschuim (oasis) of spagnum

–       Niet waterhoudend : Klei of styrofoam (piepschuim)

–       Steunend: Kippengaas of stopgroen

Deze materialen kunnen voor al het mogelijke gebruikt worden, wel  word er gekeken naar de eigenschappen van de te gebruiken materialen. Verse bloemen kunnen bijvoorbeeld echt niet op klei of styrofoam ik zou niet eens stop groen of spagnum gebruiken omdat dat veel vuil en bacteriën heeft waardoor de bloemstelen verstoppen en snel slap hangen.

Zware takken vragen ook om ander steekmateriaal dan bijv. Bolbloemen, en de hoeveelheid bloemen is ook nog eens bepalend.

Hulpmateriaal voor ondergronden voor bloemstukken

Steekschuim: Oasis is de beste

Wanneer met oasis wordt gewerkt (en dit kan ik niet vaak genoeg zeggen) laat de oasis zichzelf vol zuigen met water. Als het blok steekschuim onderwater wordt geduwd om het proces te versnellen (omdat je natuurlijk zin hebt om te beginnen) zorg je er alleen maar voor dat er een grote luchtbel in het oasisblok ontstaat.

Als je dan de bloemstelen in de oasis gaat zetten zullen deze ook binnen een dag slap hangen, omdat ze lucht staan te happen. Als eenmaal het oasis blok onder water is geduwd, is er ook geen redden meer aan, omdat de lucht binnenin geen kant meer op kan. Dat is erg zonde. Leg daarom het blok oasis met beleid in een emmer water en laat het daarin totdat het zichzelf heeft vol gezogen.

Wat hoe dan ook belangrijk is bij het klaar maken van ondergronden en met name oasis, is dat je zo genoemde schenkopeningen open houd. Wanneer de pot vol zit met oasis zal het water dat je erbij schenkt snel over stromen. Als dit op de aanrecht gebeurt is dit nog niet zo heel erg maar als het bloemstuk op je houten salontafel staat dan ben je er minder blij mee. Het lijkt dan ook dat de pot nog vol met water zit als deze overstroomd terwijl dat niet zo is. De bloemen staan dan na een paar dagen echt droog en dat wil je voorkomen.

Een andere tip bij het verwerken van oasis is dat het steekschuim een beetje over de rand moet komen. Dit doe je zodat je ook wat blad naar beneden kan steken, de ondergrond één word met het bloemstuk en het niet lijkt alsof het bloemstuk wil opstijgen.

Kippengaas

Bij grote vazen voor bijvoorbeeld versieringen voor feesten of in de kerk kun je kippengaas gebruiken. Neem grof kippengaas en vouw dit luchtig in elkaar met de punten naar binnen. Het liefst komt het kippengaas tot onder aan de bodem. Vouw het luchtig in elkaar omdat je de bloemstelen er wel netjes tussen wilt steken en niet wilt ‘proppen’.

Styrofoam

Styrofoam word gebruikt om droge takken of kunst bloemen in de steken. Dit zijn meestal arrangementen die heel lang houdbaar zijn en als je daar weer water in zou doen gaat het schimmelen of rotten.

Styrofoam word ook gebruikt om droog materialen op te plakken om mooie kegel of ronde vormen te maken.

Spagnum

Spagnum is in mijn ogen noodzakelijk kwaad, het is vies en vol bacteriën dus niet fijn voor je verse bloemen, het kan zelfs ook  nog een heel naar geurtje produceren wanneer het nat blijft na een aantal dagen. Anderzijds als het goed opdroogt is er niets aan de hand en kun je het net als styrofaom jaren bewaren.

Klei

Klei gebruik je alleen wanneer je arrangement echt geen kant meer op mag en met de zwaarste storm moet blijven zitten. Het word gebruikt om zware en decoratieve takken vast te zetten in grote potten.

Verder kun je alle mogelijke potten of schalen gebruiken die je voor ogen hebt mits deze goed geglazuurd zijn en dus waterdicht. Wanneer dat niet het geval is kun je de pot waterdicht maken door middel van plastic aan de binnenkant te doen alvorens het oasis erin gaat. Let echter wel op dat wanneer je met scherpe of harde voorwerpen, zoals sommige stelen, gaat werken er door het plastic heen geprikt kan worden en dan is je ondergrond alsnog niet waterdicht.

 

Comment Section

1 reactie op “Ondergronden voor bloemstukken


Door Smaal Saskia op 14 maart 2021

Heel goede tips. Wordt vaak vergeten door anthousiasme. Een opfrissertje altijd goed. Bedankt!!! Uit Suriname?

Plaats een reactie


*