Page content

Keramiek, porselein en aardewerk voor bloemschikken

Keramiek, porselein en aardewerk voor bloemschikken

Keramiek, porselein en aardewerk voor bloemschikken zie je heel regelmatig en terecht het geeft altijd een eigen sfeertje aan een boeket of bloemstuk.

De grondstof voor het maken van keramiek is klei, dat wordt overal ter wereld gevonden en gebruikt. Het bijzondere van klei is dat het zo kneedbaar is. Deze eigenschap van klei wordt ook al heel lang door de mensen benut. Klei wordt gebruikt om schalen, potten, beelden en urnen te maken. Zelfs om hutten mee dicht te smeren.

Toen de mens vuur had ontdekt en klei ging bakken, bleek dat het harde en sterke voorwerpen werden, wat ook niet meer zacht te krijgen is door bijvoorbeeld water. Het oudste primitieve pottenbakkerswerk dat ooit gevonden is dateert waarschijnlijk wel uit 10.000 jaar voor Christus!

Alles wat uit klei gebakken word krijgt de verzamelnaam keramiek.

Biscuit is bijvoorbeeld keramiek wat één keer gebakken op 800 graden is en zeer poreus. Alleen een tweede keer bakken met glazuur maakt zo’n pot waterdicht. Aardewerk wordt heter gebakken met een temperatuur van 1000 graden, en is ook de eerste keer nog poreus. Porselein is ook keramiek en wordt heel heet gebakken bij 1300 graden.

Met keramiek is het altijd even oppassen. Het ligt helemaal aan de baktemperatuur en hoe het geglazuurd is, of een pot of schaal waterdicht is of niet. Er kan dus niet altijd vanuit worden gegaan dat keramiek waterdicht is. Kringen ontstaan op houten vloeren en tafels wanneer een pot poreus is en gevuld met water staat. Ook is het zo dat sommige aardewerkpotten erg oneffen en grof zijn aan de binnenkant, waardoor er veel vuil blijft zitten wat nooit goed schoon te krijgen is.

Keramiek, porselein en aardewerk voor bloemschikken

Voor bloemen is het vervelend als ze in vies water staan. Daardoor slibben hun stelen dicht, kunnen ze niet voldoende water drinken en hangen ze met een dag slap. Wanneer er een vaas van aardewerk gebruikt wordt voor snijbloemen controleer dan eerst of het binnenin glad, goed geglazuurd en waterdicht is.

Aardewerkpotten en -vazen worden over het algemeen meer voor bloemstukken gebruikt. De vaas kan waterdicht gemaakt worden met plastic. Toch is het altijd oppassen, ook met plastic aan de binnenkant, het plastic kan bijvoorbeeld beschadigd zijn zonder dat opgemerkt te hebben.

Wanneer de binnenkant zo goed mogelijk van plastic is voorzien, laat u een passend stuk oase zakken in de pot. Voor extra stevigheid kunt u nog wat mos stoppen tussen de randjes van de pot en het oase, zodat het er niet zomaar uitvalt.

Een belangrijke notitie: zorg ten alle tijden dat er een gietgleuf wordt bewaard. Wat ik daarmee bedoel is, dat wanneer de pot vol is met oasis en er wordt water gegeven dat dan alles over stroomt. Het oasis kan nu eenmaal niet veel water tegelijk verwerken.

    Comment Section

    0 reacties op “Keramiek, porselein en aardewerk voor bloemschikken

    Plaats een reactie


    *