Page content

Vazen en glaswerk voor boeketten en losse bloemen

Vazen en glaswerk voor boeketten en losse bloemen

Glazen vazen of glaswerk is hoe dan ook de beste ondergrond voor een boeket met verse bloemen! Dit heeft verschillende redenen. Glas is namelijk ontzettend goed schoon te maken, het heeft een glad oppervlak zodat er geen vuil blijft zitten. Is waterdicht dus ook nog een heel makkelijk en je ziet goed wanneer je boeket schoon water nodig heeft!

Losse bloemen gaan vaak in een wat smaller vaasje met water zodat de bloemen met gemak rechtop blijven staan en niet omvallen naar de zijkant. Er zijn vazen voor een paar  kleine bloemen en ook voor grote bloemen zoals een enkele lelie.

GerberaGemengde boeketten gaan vaak in ruimere vazen omdat de stelen als een korenschoof bij elkaar gebonden zijn hebben ze de ruimte nodig onderin de vaas. Wanneer de vaas te smal is bij de stelen zorgt dat er direct voor dat de bloemen boven in dichter tegen elkaar worden gedrukt en zo het volume kwijt raakt. Een andere bijkomstigheid daarvan is dat de bloemen ook sneller zullen smetten omdat er weinig zuurstof bij komt.

Het kan natuurlijk ook zijn dat dat juist de bedoeling is omdat er een apart hoog/laag boeket is gemaakt, waarbij de stelen meer parallel lopen. Of een tuiltje bloemen waarbij de bloemen juist met de koppen tegen elkaar aan horen. Hier is een smalle, strakke vaas meer de bedoeling om het gewenste resultaat te krijgen.

Wanneer een vaas te groot is kun je met bijvoorbeeld decoratief folie werken en dat om de stelen heen draperen of onder in de vaas doen  zodat de bloemen wat meer omhoog komen zoals hier op de afbeelding met de gerbera’s gedaan is.

Een stukje geschiedenis over glaswerk

De glasindustrie is al erg oud. Het oudste glas heeft moeder natuur gevormd en heeft een vulkanische oorsprong. In (natuurlijk) Egypte is het oudste door de mens gemaakte glas gevonden. In Europa begonnen de Italianen als eerste met het bewerken van glas. In de 13de tot 15de eeuw is in Italië de glasindustrie tot grote bloei gekomen.

De glasfabricage bevond zich overwegend op Murano een eiland bij Venetië. Muranoglas is trouwens tot op de dag van vandaag heel populair, mooi, super de luxe en gewild glas.

Ondanks de strenge geheimhouding van de kunst van het glas maken, werd de kennis toch verspreid naar de rest van Europa.

In de 19de eeuw kwam in Nederland de glasindustrie bijna tot stilstand, maar door de opkomst van de snijbloemencultuur kwam er aan het einde van die eeuw meer vraag naar glazen vazen van goede kwaliteit.

Glas is een heel veelzijdig product en heeft vele bestemmingen. Je hebt natuurlijk decoratieglas, glazen om uit te drinken, als verpakking van bijvoorbeeld wijn, een spiegel is ook een glasvorm, ook in het laboratorium kunnen ze niet meer zonder. Zelfs biedt glas bescherming als we kijken naar ons huis en de ramen waarachter we mooi de wereld warm en droog kunnen aanschouwen. Gebroken glas is vaak heel scherp, we kunnen onszelf of een ander er bijzonder veel pijn mee doen.

Omdat glas transparant is en wij als bloemsierkunstenaars soms hulpmiddelen nodig hebben als oasis om de meest ideale creatie te maken, gebruiken we bijvoorbeeld mos, blad of folie om het netjes af en weg te werken. Vaak zijn die improvisaties erg decoratief en geven ze een speels effect.

Comment Section

0 reacties op “Vazen en glaswerk voor boeketten en losse bloemen

Plaats een reactie


*