Page content

Verzorgen van snijbloemen

 

Schoonmaken:

Schoonmaken van bloemen houd in dat we het overtollige blad verwijderen en beschadigde bloemen weghalen.  Bij het weg halen van overtollig blad gaat het om het blad dat mogelijk in het water kan komen en sowieso al het blad dat onder het bind punt komt. Vaak zorgen de bladeren die aan de bloemstelen zitten ook nog voor extra volume van het boeket.  Haal dus ook niet teveel blad weg.

Anderzijds bij compacte of aparte boeketten wil je juist wel al het blad weg halen, omdat dan stijlvoller overkomt. Het is daarom belangrijk om vooraf te bedenken wat voor een soort boeket je wilt gaan maken.

 

Aansnijden:

Bloemen snij je, met grote voorkeur, aan met een scherp mes. Het scherpe mes zorgt voor een mooie strakke wond waardoor de bloem het beste water kan opnemen.

Knippen met een snoeischaar drukt de vaten in de stelen dicht waardoor de wateropname word belemmerd.

De stelen plat slaan en in snijden vergroot de kans op ziekten  en word de steel onnodig beschadigd wat rotting tot gevolg heeft. De houdbaarheid zal daardoor afnemen (geen idee wie dat ooit verzonnen heeft).

De speciale snijbloemen tangetjes zijn nog wel een goed alternatief voor veel mensen, mits super scherp.  Jammer dat je met die tangetjes nooit een grote wond kan maken die sommige bloemen echt nodig hebben. De professionele bloemist zal daarom ten alle tijden het mesje gebruiken.

 

Op water zetten:

Hou de tijd tussen het aansnijden en in het op water zetten zo kort mogelijk. De wond kan snel indrogen en dat heeft een negatief effect op de wateropname. Zeker in de zomer kan het erg snel gaan.

Stel dat de bloemen voor een langere periode droog hebben gelegen, kun je ze het beste inwikkelen in kranten, goed schuin afsnijden en in een vaas zetten met lauw warm water. De bloemen zuigen zich weer vol met water en trekken helemaal op. Ze worden in een krant gewikkeld om het eventuele kromtrekken te voorkomen.

 

Verzorgen:

Het gebruik van een schone vaas is net zo belangrijk als de boven genoemde handelingen. Zeker aan de binnenkant van de vaas kan viezigheid blijven zitten waardoor er bacteriën gaan ontwikkelen die voor ziekten zorgen.Je kunt dit voorkomen door de vaas regelmatig schoon te maken met chloor gemengd water. Sowieso doe je dit bij het weg gooien van de bloemen het terug zetten van de vaas in de kast maar ook tussendoor (na een dag of 3-4) is geen overbodige luxe. Dat is meteen een mooie gelegenheid om de bloemen opnieuw af te snijden zodat ze weer heerlijk vers water kunnen drinken.

Een paar druppels chloor gebruiken op een liter is voldoende. Vergeet na het schoonmaken niet de vaas goed om te spoelen en bedenk je ook dat chloor vlekken kan geven op de kleding dus wees er voorzichtig mee.

Comment Section

0 reacties op “Verzorgen van snijbloemen

Plaats een reactie


*