Page content

De tuinen in China geinspireerd op Keukenhof

article content

De tuinen in China geinspireerd op Keukenhof

Dat Chinese mensen gek zijn op Keukenhof dat weet iedereen die wel eens op Keukenhof is geweest. Die mensen nemen volgens mij foto’s van elke bloem die in bloei staat en en zullen zo vaak als maar kan ergens tussen de tulpen duiken wanneer het maar kan. Ik vind het altijd wel bijzonder om te zien dat zij onze bolbloemen zo ontzettend kunnen waarderen. Wat ik ook altijd zo bijzonder vind is dat ze zo goed kunnen namaken! Ze bekijken alles zo goed dat ze precies weten wat en hoe ze het moeten doen. Die twee bijzonderheden kwamen de afgelopen week samen in verschillende tuinen in China.

In dit bericht kun je lezen over de opdracht, het verhaal erachter en onze belevenissen (al zijn die lastig allemaal in één artikel te plaatsen :-))

De Opdracht:

Tomas de Bruijne, Stef Adriaanse, Max van der Sluis en Pim van den Akker werden een aantal maanden geleden benaderd door mevrouw Jiang Yong uit China. Voor deze dame hebben we vorig jaar het project in Quingdao gedaan. Zij wilde dat deze Nederlands/Belgische bloem Designers objecten gingen maken geïnspireerd op bloemstillevens en schilderijen van de vorige eeuw. Deze objecten kwamen dan in alle Chinese tuinen te staan. Deze tuinen zelf waren volledig geïnspireerd op je raad het al: Keukenhof!

Iedere Designer ontwierp thuis drie objecten en tekende die helemaal uit, van materialen en maten tot technieken en werkwijzes. Hierdoor konden de mensen in China, in alle verschillende tuinen voorbereidend werk doen. Zodoende konden we allemaal alle objecten van alle designers namaken in alle tuinen. Daarnaast waren er nog een aantal andere ontwerpen gecreëerd die uitgewerkt moesten worden ter plaatse.

De steden waren onder andere Shanghai, Beijing, Wuhan en onze tuin lag in Taiyuan met 2,5 miljoen inwoners. Hieronder zit ik op een truck waar ze nog dagelijks gebruik van maken ( bij ons zou die in een museum staan) en het uitzicht vanaf de tuin en kassen naar de bergen. Het was heerlijk fris winter weer de laatste dagen.

In een van de kassenBuiten bij de kassen in Taiyuan

Klein Keukenhof in China

Natuurlijk zat ik in team Pim en ging mee als assistent om ervoor te zorgen dat alles in Taiyuan (onze stad in China) ook daadwerkelijk goed gemaakt was en hebben we samen met Wendy, Nico en vele Chinezen de objecten bekleed met mooie materialen en vele bolbloemen. In Taiyuan was het nog vrij koud en daarom was de bolbloemen show grotendeels in kassen. Mijn mond viel open toen ik de eerste kas binnen stapte levens grote foto’s van het Keukenhof hingen overal aan de muur! Mooie perkjes bloembollen en een kronkelend pad wat er doorheen liep en ons bracht naar de tweede kas met nog meer enorme foto’s van de tuinen van Keukenhof.

Klein keukenhof in chinaObject in china

Eerlijk is eerlijk, ik voelde ik me gewoon trots om te zien dat ze zo graag iets van Nederland willen namaken. En helemaal producten waar ik me enorm mee verbonden voel; bolbloemen. Mijn hele familie heeft altijd geleefd voor en van het telen en kweken van bolbloemen en ook Alex heeft zijn eigen bloembollenkwekerij. In het volgende blog zal ik alles over de objecten vertellen.

Onze week in Taiyuan…

Ja die ging bijzonder voorspoedig 🙂 Chinezen denken/weten dat buitenlanders compleet verdwalen wanneer ze geen tolk bij zich hebben die hen helpt onderweg. Alles was dan ook keurig geregeld, toen we aankwamen kwam Jay(?) ons al tegemoet en heeft ons de hele week begeleid. We hadden een prima hotel, de lunches waren (thank god) erg smakelijk en ’s avonds kregen we geld mee om te eten waar we wilden. En omdat niet iedereen in ons groepje gek was op de Aziatische keuken hebben we drie keer bij de Pizza Hut gegeten en een keer bij KFC! Heerlijk!

Nico - Pim - Wendy - Nelleke Luxe lunchen bij de kassen

Ook op de terug weg werden we vanuit de trein in Beijing opgewacht door iemand. Jay verzekerde ons dat er iemand zou staan met een bordje met onze namen erop. Daar aangekomen was er er zeker iemand die ons er uitpikte en gebaarde dat we met hem mee moesten. Ik begrijp dat het van zijn kant niet moeilijk was Hollanders het herkennen uit duizenden Chinezen helemaal niet als je met een grote krullenbol (Pim) bent. Wij daar in tegen hadden wij toch wel twijfels of we met de juiste Chinees meeliepen… Hij had namelijk helemaal geen bordje met onze namen erop… en geen natuurlijk geen mogelijkheid te communiceren met deze man. Het werd helemaal verdacht toen hij ons 10 minuten liet wachten. Hij kon ons niets uitleggen en het ging allemaal op goed vertrouwen. Toen begon er een lampje te branden en bedachten we dat we op een andere Hollander moesten wachten die ook terug naar Nederland vloog! Wat een opluchting toen we hem aan zagen komen 🙂

Je begrijpt het, het communiceren met mensen met een compleet andere taal, normen en waarden, gewoontes, opvoedingen is echt niet altijd makkelijk. Gelukkig kunnen ze goed namaken, dus bij goed voorbeeld konden ze aan de gang. En dan hopen dat ze de klus in een keer afmaken en niet halverwege aan iets anders beginnen 🙂

In dit blog bericht zal ik uitgebreid ingaan op de creaties die de mannen ontworpen hebben en die we met z’n allen hebben uitgewerkt!

 

 

 

Comment Section

3 reacties op “De tuinen in China geinspireerd op Keukenhof


Door Aad van de Kaa op 16 februari 2015

Hoi Nelleke,

Bedankt voor je e-mail,wat een prachtige werkstukken hebben jullie gemaakt,zelden zoiets moois gezien.

Vr.groet,
Aad.


Door van den heuvel myriam op 17 februari 2015

Nelleke leuk om alles mee te kunnen volgen vind allemaal wel mooi om te zien bedankt
da ik alles mee kan volgen .groetjes


Door gerda soule op 23 februari 2015

Wat bijzonder mooi wat jullie presteerden. Prachtige adembenemend mooi aangeklede objecten met hollands “trots”. Ook geweldig mooi om met het Delftsbljauw gewerkt te hebben. Heb intens genoten van al dit moois en bedank jullie hiervoor!. Veel succes bij verdere opdrachten en projecten.

Groeten,
Gerda Soule

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.