Page content

Eetbare bloemen, gegarandeerd leuk!

article content

Eetbare bloemen, gegarandeerd leuk!

Je kan er niet meer omheen, overal zie je eetbare bloemen! En hoe je het ook went of keert een gerecht, hapje, taartje of drankje ziet er 100x leuker uit met een bloemetje erbij! Zeker nu de zomer in aantocht is en je misschien binnenkort al de eerste BBQ kan organiseren is het leuk om alvast wat inspiratie op te doen!

Bloemen eten is een hele oude gewoonte maar door de jaren heen zijn we het een beetje vergeten denk ik. Ook is er een periode voor ons veel gewerkt met bestrijdingsmiddelen dat gebeurt nu al stukken minder en verantwoord. De eetbare bloemen van nu worden echt verantwoord gekweekt.

Niet alle bloemen zijn even smakelijk of lekker hoor. Sommige smaken naar radijs, sommige zijn wat zoetig of juist bitter en andere smaken weer helemaal niet zo bijzonder. Bij sommige eet je de hele bloem en bij andere alleen de bloemblaadjes. En ik heb me laten vertellen dat de jonge bloemetjes net uit de knop het lekkers smaken!

Bloemen die je kunt eten zijn onder andere: Anjer, Lavendel, Roos, Goudsbloem, Afrikaantje, Viool, Fuchsia, Begonia, Orchidee, Oost-Indische kers en leeuwenbekken maar ook de bloemen van een courgette zijn bijvoorbeeld veel gebruikt in de keuken. Eigenlijk kun je in principe alle bloemen eten als ze maar niet giftig zijn. Je kan het beste eerst even googlen naar wat je wel en niet kunt eten! Dit is een hele goede website: MooieMoestuin

Er zijn natuurlijk meerdere leveranciers van eetbare bloemen maar BloomBites is al een aantal keer onder mijn aandacht gevallen. Leuk merk, lekker hip en trendy en ze laten leuke idee├źn zien wat je zoal met eetbare bloemen kunt doen. Je ziet hier bijvoorbeeld heerlijke zomerse drankjes.

Zelf ben ik laatst een kookcursus gestart, naast bloemen mijn grote hobby! Tijdens de cursus decoreren we ook vaak de gerechten met eetbare bloemen. Natuurlijk zorgt het blauwe bordje, de roze zalm en de groene en rode blaadjes al voor een kleurrijk geheel maar het viooltje maakt het extra mooi.

Door een vriend van FlowerFactor, chef-kok Yuri Verbeek, eten we ook regelmatig bloemen. Zeker als hij voor ons aan de slag gaat werkt hij met bloemen. Hier zie je een heerlijk aardappel gerechtje (dat weet ik uit ervaring), dat kan er misschien wat eenvoudig uitzien maar leg er een bloemetje bij en het is super culinair.

Comment Section

3 reacties op “Eetbare bloemen, gegarandeerd leuk!


Door Jeanne Versmissen-Adriaans op 9 april 2015

Beste Nelleke

Heel leuk dat je ook met eetbare bloemen bezig bent. Ik kweek in de Tinteltuin meer dan 40 verschillende soorten eetbare bloemen. Er is veel interesse in.

Vriendelijke groeten,
Jeanne Versmissen-Adriaans


Door Sita Veenstra op 14 april 2015

Het ziet er overheerlijk uit met een bloemetje erbij!
Heel erg leuk.


Door Sjon op 20 april 2015

Hallo Nelleke,

Het bio-gebeuren is nog steeds voor mij een grote uitdaging en inspiratie bron.
Nelleke, diverse bloemkolen zijn ook eetbare bloemen.
Ik ben met beelden bezig, dit jaar ben ik op bescheiden schaal gaan tentoonstellen. Dus niet zo groots en moedig wat jij doet, maar Nelleke ga zo voort. Ik blijf het prachtig vinden.

groeten, Sjon

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.