Page content

article content

Favoriete bloem: Gloriosa Rothschildiana

Gloriosa: Mijn Favoriet!Gloriosa Rothschildiana, mijn favoriete bloem! In een kort filmpje neem ik je mee de Gloriosa wat beter te bekijken. Het is werkenlijkwaar een prachtige bloem, die naar mijn idee veel sierlijkheid, vrouwelijkheid, openheid en vlammende energie uitstraalt. Daarnaast is ze ook fragiel en kwetsbaar, ze laat alles van zichzelf zien. Deze bloem is wat ze is, daardoor krachtig, what you see is what you get!

Als je kijkt naar de Latijnse naam Gloriosa wat Glorieus of roemvol betekend dan zegt dat ook wel echt wat over deze bloem!

De Gloriosa is prachtig op verschillende manieren te verwerken. Zo steelt ze de show wanneer je haar Gloriosa Rothschildianaenkel in een vaasje zet, zorgt ze met haar sierlijke zijtakken voor vrouwelijke harmonie in een boeket met allemaal verschillende bloemen. Ook geeft haar aanwezigheid exclusiviteit en een exotisch tintje aan een boeket, bloemstuk, creatie of ruimte waar ze instaat. Of creëer een vlammende bloemenzee met meerdere Gloriosatakken bijeen.

Deze bloem ken ik vanaf mijn school periode, toen ik alle bloemen namen moest leren, als een snijbloem en had geen idee hoe deze bloem in het wild zou groeien. Een paar jaar geleden was ik aan het rondreizen op Borneo (Maleisië) daar zag ik de Gloriosa voor het eerst in z’n geheel op een plant in het wild, langs de kant van de weg.

Ik was er nogal over verwonderd, ik had zomaar een plaatje in mijn hoofd dat zo’n prachtige bloem alleen maar op prachtige plaatsen zou groeien op plekken waar ze alle aandacht zou krijgen die ze verdiende… maar hier reden de mensen langs haar heen zonder dat ze ook maar op of om kijken (ik zat achterstevoren in de auto en vroeg ze meteen te stoppen toen ik de bloem voor het eerst zag!!).

Gloriosa op Borneo

Ze groeide bijna als onkruid, onopvallend maar prachtig… zoals de meeste dingen in de natuur. Je moet er voor stoppen en er echt naar kijken wil je de schoonheid in het alledaagse kunnen zien.

Gloriosa, PrachtlelieHet was voor mij een mooi moment en het is altijd een mooi moment wanneer ik de Gloriosa zie. M’n hart maakt een sprongetje zelfs als ik snel langs loop en ga extra voorzichtig met deze bloem om wanneer ik haar verwerk. Misschien niet gek wanneer zo’n bloem al snel € 3,- tot € 5,- kost!

Wil je wat meer informatie over de Gloriosa kijk dan even op deze website: de Tuinkrant.

Ik deze video laat ik je de bloem zien als plant op een pot, niet zoals ik op Borneo zag maar zoals je worden gekweekt waarschijnlijk in Nederlandse kassen.

[pro-player width=’600′ height=’400′ type=’video’ image=’https://floralist.nl.s3.amazonaws.com/Bloemschikken/Blog/Bloemen/GloriosaBorneo.jpg’]https://floralist.nl.s3.amazonaws.com/Bloemschikken/Blog/Bloemen/Gloriosa.flv[/pro-player]

Comment Section

18 reacties op “Favoriete bloem: Gloriosa Rothschildiana


Door Joke op 29 maart 2012

Hoi Nelleke, Het is zeer zeker een mooie bloem de gloriosa . Mijn favorietste bloem blijft toch de hollandse tulp.Heb laatst een mooi schaal met tulpen hazelaar takken en een slinger van uctaliptus blaadjes gemaakt en het ziet er prachtig uit.
Groetjes Joke


Door monique op 29 maart 2012

mijn lievelingsbloem is de pioen,maar rozen vind ik ook heel mooi en dan vooral geschikt in Biedermeierstijl.


Door Greet Hemmer op 29 maart 2012

Al heel lang ook mijn favourite bloem.
De bloemist heeft deze bloem helaas niet altijd.
Ik vindt deze bloemen zo natuurlijk gevormd.
En de opdracht op bloemschikken was een keer,
een tropisch stuk maken. Dat mede door deze bloem
heel leuk geworden is.
Deze week hadden ze bij de bloemist een oranje versie.
Had ik nog niet eerder gezien.
Nelleke, bedankt voor de informatie. Groetjes G.Hemmer


Door Sandra op 29 maart 2012

Dag Nelleke,
Deze bloem is nieuw voor mij. Ze lijkt inderdaad mooi. De bloem waar ik warm voor loop is de ranonkel.

Groetjes
Sandra


Door annemie op 30 maart 2012

hallo
ik hed geen favoriete bloem
vind alle bloemen er mooi hebben allemaal iets anders
en kan genieten van alle bloemen ze maken mij blij.

gr annemie


Door Mieke op 30 maart 2012

prachtige bloem onze dochter had hem in haar bruidsboeket


Door Ostara op 31 maart 2012

Hallo Nelleke,

Wat leuk,ook mijn lievelingsbloem is de gloriosa. Heb hem ieder zomer volop in bloei in de tuin (’s winters liggen de langwerpige knollen?stronken? in de kelder en rond febr. gaan ze weer onder de aarde, voorlopig nog in huis, en dan iedere zomer weer naar buiten) Het duurt wel wat langer voor ze bloemen hebben,maar zelf doen is veel leuker dan kopen.

Verder vind ik de alstroemeria een geweldig leuke bloem, zowel als plant en als losse snijbloem.Maar eigenlijk zijn alle bloemen mijn lievelingsbloemen, behalve een paar jaar terug kreeg ik blauw geverfde bloemen en die heb ik weggegooid.

Vr. groeten Ostara (ik ben wel verplicht om zeker in de lente van bloemen te houden,want mijn naam betekent Godin van de Lente.


Door Adry op 31 maart 2012

Hoi Nelleke,

Mijn lievelingsbloem is het lelietje van dalen, ik had het ook in mijn corsage (trouwen)verwerkt vroeger. Mijn buurvrouw heeft er heel veel van in de tuin staan, graag zou ik eens iets met deze bloem willen doen.

Adry


Door liny op 8 april 2012

dat is zeker een mooie bloem.
en heeft vel van een kamperfoelie weg
maar deze is mooier.ik heb al heel wat bloemstukjes gemaakt door jou filmpje.

bedankt.


Door tony op 18 april 2012

ik.vind jou bloemstukjes zeer mooi


Door shana op 21 juli 2012

wat een mooie film over de bloemen

groetjes shana


Door lenie op 8 september 2012

ik heb deze bloem gezien op het rozenfestival in lottum ,de hele midddengang van de kerk was daar een waterval van gloriosa die daar naar beneden kwam ,ik ben er stil van geweest ,zoooooo, mooi.


Door ria op 15 april 2013

Lieve allemaal.
ben al zo lang op zoek naar zaad of knollen
Wie kan mij er een schenken of heeft er zaad van
Met vriendelijke groeten en tot mailsDoor jannie middelkoop op 15 mei 2013

i
k vind de gloriosa prachtig (gekregen met Moederdag) maar hoe verzorg ik haar (water/voedsel) de onderste bloemen verwelken nu. Help mij , de plant wil ik lang houden.gr.jm


Door guido heslenfeld op 22 juni 2014

beste Nelleke,

zelf ben ik ook een groot fan van de gloriosa rotschildiana.
enige jaren geleden heb ik een paar knollen gekocht bij
intra-tuin. ik heb ze opgepot en kwamen in bloei.
ik heb met een penseeltje de bloemen bevrucht. (stuifmeel van de ene bloem gebracht opde stamper van een andere van de zelfde plant.) peultjes met zaden er in was het resultaat. als de peulen geel zijn geworden worden ze gepeld. de zaden zijn rood
bruine bolletjes, met een soort “vruchtvlees”, dit vruchtvlees hoeft niet verwijdert te worden. ik heb de zaden twee maanden laten drogen, toen het vruchtvlees iets rimpelig werd heb ik er 15 gezaaid in: een deel potgrond en drie delen SCHERPZAND, verkrijgbaar bij een aquariumwinkel. resultaat verbluffend!!! na ca. een half jaar 15 piepkleine knolletjes. deze heb ik opgepot in potgrond en de knollen zijn nu na een jaar twee centimeter.
ik verwacht, maar dat is nattevingerwerk, dat de knollen na drie jaar “”rijp” zijn. of de knollen na die tijd echt mooie planten met bloemen krijgen is af wachten. maar de knollen komen er aan.
probeer het ook eens. alvast veel succes1
groetjes guido
.


Door Nelleke op 23 juni 2014

Wouw Guido, wat gaaf dat het al zover gelukt is en wat tof dat het het met ons gedeeld hebt. Je hebt er wel een lange adem voor nodig maar ik weet zeker dat vele mensen hier echt wat aan hebben en mee gaan doen!! Hou ons op de hoogte!


Door Esther op 16 juli 2017

Beste Nelleke, de gloriosa was al de lievelingsbloem van mijn moeder die zeer groene vingers had. De gloriosa echter die ik nu al voor het derde jaar op een mooie warme plek in mijn tuin heb bloeit maar zo kort, hij is nu eigenlijk al helemaal uitgebloeid, half juli, terwijl hij toch veel langer zou moeten bloeien. Waar zou ik nog eens op kunnen letten? Hij staat beschut tegen een zuidmuurtje en wordt gesteund bij het klimmen.
Hartelijk dank
Esther

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.