Page content

article content

Hoe kom je erbij? ‘Floralisten’

Vaak heeft een naam een verhaal. Die van mij heeft er 2.

Tijdens mijn Quest naar een geschikte naam stuitte ik op het blog van een mode blogger. Hij maakte vooral foto’s van mensen in stijlvolle kleding. Zijn naam viel mij het meest op van alles: TheSatorialist… hoe kom je erop dacht ik steeds. Het een gekke naam vinden en niet los kunnen laten… ging ik er zelf mee experimenteren en zo ontstond in eerste instantie TheFloralist, het woord ‘floralist’ kon ik niet terug vinden in het Engelse noch Nederlandse woordenboek dus beschouwde het word als zelfverzonnen. Later ging ik Floralist gebruiken omdat veel mensen toch struikelen over de tong om het woordje ‘the’ te gebruiken en met Floralist klinkt het wat Nederlandser.

Floralist staat voor mij voor een aantal dingen, namelijk; Specialist in bloemen, Artist dus Kunstenaar, Stylist, Avonturist (zelfverzonnen ;-)).

Nu ik mijn oude schoolboeken aan het uitpluizen ben voor inpsiratie voor mijn boek kwam ik het volgende artikel tegen wat mijn naam en hele nieuwe extra dimensie geeft waar ik heel trots op ben en echt het gevoel heb dat dit de juiste naam is voor mijn bedrijf.

Uit het boek ‘van Acanthusblad tot vinger plant’ van H. Schifferstein waar in veel staat over de geschiedenis van vorm en bloemsierkunst.

“In de 19de eeuw was het de tijd van de Neo Stijlen of te wel de namaak stijlen. Kunst verloor zijn waarde omdat deze in massa’s werden nagemaakt van de meest waardeloze materialen.
Tegelijkertijd kwam het verzet tegen deze ‘zielloze’ afgietsels opgang en wel in de vorm van de JUGENDSTIL.

Deze nieuwe beweging begon in 1896 in Duitsland met een satirisch-artestiek weekblad ‘Die Jugend’, De Jeugd.
De jonge aanhangers van de Jugendstil voerden een fanatieke strijd tegen tegen het klakkeloos van holle bombastische stijl immitaties die ze ironisch ‘aftands historisme’ noemden.

Verwant aan ‘Die Jugend’ was het Spaanse blad ‘Joventu’ waaraan de Spaanse fantasie-gotikus GAUDI meewerkte. Gaudi is de bouwer van de onvoltooid gebleven kathedraal ‘ SAGRADA FAMILIA’ in Barcelona.

In zijn werk zien een sterke voorliefde voor vormen, ontleend aan de planten wereld. Een voorliefde die we straks bij alle jugendstilkunstenaars zullen aantreffen vanwegen het gebruik van bloem- en planten motieven in hun ontwerpen werden de Jugendstilkunstenaars ook wel ‘FLORALISTEN’ genoemd.

Een grote tentoonstelling in 1906 te Dresden gaf de jonge Jugendstilkunstenaars de kans om hun werk in de nieuwe stijl te tonen.

De uitingen van de jugendstil kunnen we misschien het beste waarderen als we ze zien als; doelbewust breken met het verouderde, zoeken naar nieuwe vormen, gebaseerd op verantwoord materiaal gebruik.”

Comment Section

3 reacties op “Hoe kom je erbij? ‘Floralisten’


Door Rita op 10 oktober 2010

Prima website waar erg veel handzame tips wordt gegeven. Opzet van de website ook heel mooi.


Door x-ray technician op 17 november 2010

Thank you, I have recently been searching for information about this topic for ages and yours is the best I have discovered so far.


Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.