Hoe maak ik een bloemstuk?
02 augustus 2011 

Hoe maak ik een bloemstuk?

Bloemstuk bloemschikkenDat is een vraag die ik regelmatig krijg! Het maken van een bloemstuk is bloemschikken op een andere manier dan het maken van een boeket waar de stelen gewoon los en lang blijven. Bij een bloemstuk moet je toch al meer van te voren gaan bedenken hoe het er uit komt te zien, welke bloemen je lang wilt laten, welke bloemen kort op het steekschuim komen en welke vorm het bloemstuk moet krijgen?

Het beste kan ik de verschillende technieken van bloemschikken uitleggen aan de hand van video’s. Als je dat eenmaal een beetje onder de knie hebt dan kun je makkelijker de andere voorbeelden maken die op deze website staan maken zonder dat daar een video bij zit.

In de volgende bloemschikvideo zie je mij een bloemstuk maken in zeven minuten. Dat is best snel maar ik wil natuurlijk geen ellenlange video’s maken wanneer het niet nodig is en jij mag de video zo vaak terugspoelen of op pauze zetten als je dat nodig vindt!

[youtube width=”520″ height=”350″]http://www.youtube.com/watch?v=rfYl6GCmXQo[/youtube]

Benodigde materialen:

 • Schaal
 • steekschuim
 • 2 anthuriumblad
 • 1 fatsia blad
 • 1 paraplu varen
 • 2 kniphovia
 • 2 krul allium
 • 1 zonnebloem
 • 3 rozen
 • 3 bramen takken
 • mesje
 • nietmachine
 • gieter

Stappenplan:

1. Wanneer je alle benodigdheden bij elkaar hebt liggen kun je beginnen door het steekschuim passend in de schaal te krijgen. Dit die je door aan de onderkant de hoekjes weg te snijden en eventueel aan de bovenkant ook. Voor een bloemstuk zoals deze is het het makkelijkste wanneer er niet veel steekschuim aan de bovenkant uitsteekt.

2. Steek het fatsia blad laag in het steekschuim om zo alvast een heel deel van het steekschuim weg te werken.

3. Bepaal nu de hoogte met de bloemen die hoog komen, in dit geval de kniphovia en de allium. Laat ze uit één centraal midden punt komen. In wezen steek je alle bloemen in het bloemstuk op zo’n manier dat ze uit dat ene centrale middelpunt komen.

4. De bramen takken met hun mooie volle takken met bladeren kun je ook prima gebruiken als afwerking van het steekschuim. Steek de meeste bramen aan één kant van het bloemstuk in. Bewaar een beetje voor de andere kant.

5. Steek nu de zonnebloem kort in het bloemstuk. Gevolgd door de drie rozen die ook laag komen.

6. Werk nu de gaten weg met wat bewaard bramen blad.

7. De parapluvaren verdeel je in stukjes en steek je onder de bloemen in het bloemstuk. De anthurium bladen rol je op in de lengte en niet je vast met de nietmachine. Steek deze in op een plek in het bloemstuk waar nog ruimte is tussen bijvoorbeeld  de rozen en de zonnebloem.

8. Misschien nog wel het belangrijkste van alles is dat je de schaal vol schenkt met water zodat de bloemen de eerste paar dagen in ieder geval genoeg water hebben.

En Voila! Je hebt een mooi bloemstuk gemaakt!

Deel het met je vrienden via de sociale media en als je nog niet de nieuwsbrief ontvangt schrijf je dan snel in op floralist.nl want hier wil je toch niets van missen?

 

Over de schrijver
Sita Korporaal
Door

Sita Korporaal

op 05 Aug 2011

Hallo Nelleke Ik heb genoten van je uitleg en je bloemstuk. Ik heb wel in de gaten, dat wanneer ik het zelf doe vaak teveel in een bloemstuk wil stoppen. groetjes van sita mijn dag is weer goed.

Dick van Someren
Door

Dick van Someren

op 05 Aug 2011

Dank je wel Nelleke, Mooi gedaan. Groetjes, Dick

Vandersmissen Diane
Door

Vandersmissen Diane

op 07 Aug 2011

Welbedankt Nelleke,ik kom net uit verlof en ben altijk zo blij Uw mailtjes te zien verschijnen. Weer zo'n mooi stukje om zelf te fiksen. Groetjes, Diane.

Ingrid
Door

Ingrid

op 11 Oct 2011

Ik hoop dat u nog meer video's online gaat plaatsen m.b.t. bloemstukjes maken. Ik heb in die 7 minuten een oase geleerd ! Leuk, mooi en vooral efficiënt-omgaan-met-je-tijd bloemstukje :o)

Reactie plaatsen