Page content

article content

Interview met José Bontje

Jose BontjeDit is het eerste interview van vele die nog gaan komen. Iedere keer zal ik iemand interviewen die in mijn ogen het leven mooier maakt. Dat kan zijn door mooie bloem creaties te maken, feesten en partijen te arrangeren met bloemen, een mooie (bloemen) winkel hebben, schilderijen of op een andere manier indrukwekkende kunst te maken maar ook fotografen, ontwerpers en wie weet wie we allemaal nog gaan ontmoeten!

[pro-player width=’1′ height=’1′ type=’video’]https://floralist.nl.s3.amazonaws.com/Bloemschikken/Interviews/Interview Jose Bontje.flv[/pro-player]

[pro-player width=’520′ height=’350′ type=’video’]https://floralist.nl.s3.amazonaws.com/Bloemschikken/Interviews/Interview Jose Bontje1.flv[/pro-player]

 

Dille Bloemen

José Bontje is een echte bloemsierkunstenaar; een bloemist die kunstwerken maakt van de wonderen van de natuur. Bloemen! Als je kunst opzoekt in het woordenboek staat er letterlijk “het scheppen van schoonheid, iets dat niet door de natuur is gemaakt”. Dus ook al werkt ze met natuurlijke materialen, de toevoeging en samenstelling die ze creëert zorgen voor het ‘kunst’ aspect!

Samen met haar man Pierre Bontje en een leuk team meiden runt ze twee bloemenwinkels in Breezand en Den Helder met de naam Dille Bloemen.  Dat is een hele onderneming maar zoals Jose zelf zegt zijn ze erin gerold. 17 jaar geleden in 1994 is ze gestart samen met haar nichtje in Den Helder. Door een verhuizing van de winkel naar Breezand is ze gaan samenwerken met haar man. De klanten in Den Helder gingen hun favoriete bloemenwinkel missen en vandaar dat ze de stap genomen hebben om een tweede winkel te openen weer in Den Helder.

Luxe

Waneer je in de winkels rond kijkt zie je meteen dat Dille een luxe stijl heeft. Niet perse qua prijs want er is voor ieder wat wils, maar wel met de uitstraling. Planten, potten, vazen, bloemen en bloemstukken overal is aandacht aangegeven en staat er mooi bij! Daar heeft ze natuurlijk bewust voor gekozen omdat werken op deze manier voor haar en het team het meeste plezier en voldoening geven in hun werk.

Wat José aantrekt in het bloemschikken is dat ze dagelijks omringt is met vele schoonheden. Dat ze haar creatieve ei kwijt kan en een mooie toevoeging geeft op bijzondere of emotionele gebeurtenissen in mensenlevens zoals bruiloften, geboortes of voor een uitvaart.

Kinderdroom

Als kind was ze niet bezig met bloemschikken, maar wel groeide ze op tussen de bollenvelden en had ze haar eigen plek in de plantenkas van haar ouders waar ze haar eigen plantjes teelde. Omdat ze absoluut niet in de bollen wilde maar wel gefascineerd was door het natuurlijk schoon en later van de planten in de tuin het huis opfleurde was de opleiding bloemschikken een natuurlijk gevolg. Tijdens die opleiding ontwaakte haar ware passie voor bloemschikken.

Trots

Wanneer ik vraag waar ze het meest trots op is antwoord ze heel bescheiden “Mijn gezin” en dat ze werkgelegenheid kan bieden aan ‘haar meiden’.

Wel verteld ze dat ze het bijzonder leuk vond om het bruidsboeket (en alles erom heen) van haar nichtje te maken waar ze Dille samen mee is begonnen. Ook evenementen op Keukenhof, de RAI en haar eigen jaarlijkse kerstshows zijn hoogtepunten in haar carrière.

Inspiratie

Voor inspiratie gaat ze back to nature en laadt zich op in de mooie grote tuin die ze om het huis heen hebben, door alles even los te laten en te kijken naar de contouren en texturen van de natuur raakt ze geïnspireerd.  Dagelijkse dingen zijn ook een inspiratie bron voor haar, zoals collega’s, klanten, en de materialen die ze ziet wanneer ze inkopen doet. “Door alles te bekijken gaan mijn hersenen vanzelf aan de slag met welke samenstelling ervan gemaakt kan worden!”

De tip die ze mee wil geven aan alle bloemschikkers is vooral goed kijken naar de materialen die je wilt gaan gebruiken. Welke vorm hebben ze wat kan ik doen om die het beste tot z’n recht te laten komen.

 

 

 

 

Comment Section

11 reacties op “Interview met José Bontje


Door sita veenstra op 8 juli 2011

hallo Nelleke,

mijn eerste indruk was wauw toen het filmpje net begon.
alles mooi aangelegd en de winkel ziet er ook super leuk uit ( jammer dat ik niet in de buurt woon anders was ik vast vaste klant geworden)
het intervieuw was ook erg leuk om te horen en te zien.
ik had het leuk gevonden dat je moeder ook iets zou maken met bloemen, alleen al om te zien dat iedereen weer andere ideeen heeft.
ik ben benieuwd naar het volgende intervieuw.

groetjes Sita Veenstra


Door Magda Van Puyvelde op 9 juli 2011

Nelleke,

Zo’n eerste interview, en dan je moeder kunnen interviewen is wel een toffe gelegenheid voor uzelf, en wij leren uw achtergrond ook weer beter kennen.
Maar ik vond het persoonlijk wat te lang, of had dan liever tijdens het gesprek wat meer beelden gezien van de winkel en de creaties van je moeder,zo hadden we dit toch wel lange gesprek misschien wel volledig beluisterd.
Maar ik wens jullie beiden nog een mooie loopbaan verder.


Door martha veenstra op 9 juli 2011

hallo Nelleke
Ik sluit mij bij de vorige schrijfsters aan. de winkel ziet er zo op het eerste gezicht mooi uit.
Breezand is leuk plaatsje. bij mij bekend omdat mijn eerste liefde daar woonde aan de Hyancinthstraat zo’n dikke 40 jaar geleden.
echt een bloemenstreek daar.


Door Annelies Barkey op 10 juli 2011

Hallo Nelleke,

Leuk en inspirerend interview voor een starter als ik, net gestart als tuinontwerper. Wat een lieve, inspirerende, ondernemende en creatieve moeder heb jij! Doen! Daar leer je het meeste van en door te experimenteren creëer je je eigen en unieke product. Het geheel wordt zo meer dan de som der der delen, precies zoals je moeder zegt. Tip voor de volgende interviews: Korter en het beeldmateriaal meer afwisselen met bijv. bloemen/close-ups/filmpjes van de winkel of bijvoorbeeld beelden eerder opgenomen van de spreker aan het werk. Het geluid van het gesproken interview kun je door laten lopen. Voor je 1e interview op video, vind ik dat je het TOP hebt gedaan, Nelleke!


Door Nelleke op 11 juli 2011

Hi Annelies,

Bedankt voor je tips en complimenten! Daar ga ik zeker wat mee doen! Heb ja al een website, die kan je namelijk invullen bij de naam zodat iedereen meteen op je website kan kijken om te zien wat voor mooie ontwerpen je maakt!

Jij ook veel succes!


Door Monique Visschers op 10 juli 2011

leuk om te horen wat je mama allemaal te vertellen had maar ik had ook wat meer van de winkel willen zien en zeker meer bloemstukken. Nelleke ik wens je veel moed om op de ingeslagen weg verder tegaan, zodat we nog veel tips en voorbeelden krijgen om zelf ook mooie bloemstukken te maken.Groetjes Monique


Door Nelleke op 11 juli 2011

Hoi Monique,

Bedankt voor je reactie. Ik neem het mee voor het volgende interview! En een extra video over de winkels kan natuurlijk altijd!!


Door Rita Hortensius op 11 juli 2011

Hoi Nelleke,
Wat een verschrikkelijk leuk interview, zo’n eerst keer met je moeder. Het kwam ongedwongen over en zo hoor je ook nog eens de andere kant van een verhaal hoe een ondernemer begonnen is en ook verder gaat. Interessante vragen waarop je moeder gezellig op reageerde.
Complimenten naar jou, heel erg leuk gedaan.
Succes met de volgende interviews, ik kijk er naar uit.


Door JB op 12 juli 2011

Hey zus!

Leuk interview met moeders! keep up the good work!


Door Gonny van Vlierden op 14 juli 2011

Beste Nelleke,

Heel leuk zo’n intervieuw, maar wel een beetje lang. Jullie zijn wel een hele enthousiaste bloemenfamilie waar we nog veel van kunnen leren.
Ik wens iedereen veel bloemenplezier en veel succes.


Door Opvoeden op 1 augustus 2011

Ja goed stuk. Ik vraag me wel af hoe we hier over 5 jaar over denken.

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.