Lidcactus....?

Lidcactus‘Het moet niet gekker worden’ hoor ik je denken! ‘Zo’n hippe, eigentijdse website en dat gaat ze het hebben over een LIDCACUS…?’ Klopt! Je zal het me niet vaak zien doen maar zo af en toe kom ik een bijzondere plant tegen en die wil ik dat even met je delen!

Deze keer is het een Lidcactus, eentje die behoorlijk gecultiveerd is (dat betekend door de mensen onder handen genomen, gemixed, gekruisd om mooiere en grotere bloemen te krijgen).

De bloemen van deze lidcactus zijn zo groot dat ik er eerst 5 minuten met open mond naar heb staan kijken om vervolgens te denken “Ojee snel foto maken, dit moeten meer mensen zien”! Zie de foto aan de rechterkant waar ik de bloem vast hou met mijn eigen hand, zodat je een beeld krijgt hoe groot de bloem wel niet is!

Info over de plant

Lidcactus

Voor het complete beeld heb ik ook even wat achtergrond informatie over deze bijzondere lidcactus op gezocht.

Dit is een plant (net als alle cactussen trouwens) die het mooiste bloeit wanneer die in de volle zon staat. In de winter lekker binnen voor het raam en boven de kachel (klinkt heel oubollig maar je kan er echt wel een hip en eigentijds tafereel van maken!) en in de zomer staat of hangt deze lidcactus graag buiten!

Tijdens de groeiperiode mag de potkluit niet uitdrogen en tijdens de bloei periode spaarzaam water geven.

Dit is een plant die veel waarde hecht aan z’n rust periodes. Na een bloei periode wil de plant minimaal 6 weken rust, dit betekend zeer weinig water en een wat koelere standplaats.

Het leukste van een lidcactus is dat ie zo makkelijk te vermeerderen is. Snijd in het voorjaar stekjes af van overjarige scheuren, let erop dat ze nog niet verhout zijn. Laat deze stekjes een paar dagen drogen en zet ze dan in cactus grond, lichte en iets droge grond. Wanneer de grond te nat is verrotten de stekjes, dus pas op met water geven.

Over de schrijver
Jan à Campo
Door

Jan à Campo

op 29 Oct 2012

Heb een aantal lidcactussen, maar een ander soort. Op MijnTuin.org staan een paar foto's. Ze bloeien geweldig, maar staan niet graag in de volle zon.

Annie Levering
Door

Annie Levering

op 18 Nov 2012

L S. Vorige week zaterdag zag ik bij de JUMBO een witte Lidcactus staan vol knoppen ,die moest mee. Bij verwijderen van de verpakking schrok ik heel erg ,héle stukken vielen er zo af. Dinsdag met mijn verhaal naar de winkel ,ik kreeg daar een nieuwe. Ook van deze vallen er zomaar hele stukken af ,ik heb eeb pot vol stukken staan die ik kan stekken . De aarde was vrij droog,wat kan er mis zijn gegaan ,ik heb nu 2 misvormde planten staan .

Annie
Door

Annie

op 22 Sep 2016

Ik heb opgemerkt dat de planten bij Jumbo vaak erg droog staan. Kennelijk wordt er niet echt opgelet en krijgen ze weinig tot geen water. Ik wilde pas een mooie bloeiende plant kopen als kado maar ze waren allemaal voor de helft verdord waardoor ik ze niet nam. Koop daar ook wel eens kruidenplantjes maar ook die staan droog en moet ik direct bij thuiskomst water geven. Dit is de Jumbo in Alphen aan den Rijn. Verder wel een fijne winkel trouwens.

Anneke
Door

Anneke

op 31 Oct 2019

Mijn Lidcactus heet Oma. 1931 kreeg mijn oma deze mini cactus van iemand die ze niet " mocht" Ze gaf de cactus nooit water, mijn opa zorgde ervoor dat de plant ( die op zolder gedropt was) water kreeg. Toen ik het hele verhaal hoorde achter deze cactus, zei ik tegen mijn moeder; als oma komt te overlijden hoef ik niets te erven maar de cactus wil ik heel graag hebben vanwege " haar" geschiedenis. Ik noem de plant al jaren " Oma" en zo ook mijn vrienden noemen de plant zo. Volgend jaar wordt " ZE" 90 jaar en dát moet gevierd worden. Dit jaar heeft ze ons 348 bloemen gegeven.

Reactie plaatsen