Page content

article content

Masterclass van Gerry Loen

Gekke Japanse knuffel met een Vanda bloemWie gisteravond op de Masterclass van Gerry Loen is geweest, heeft op zeker een leuke avond gehad! De masterclass was op het Clusius College in Alkmaar (mijn oude school). Sowieso voor mij erg leuk om daar weer eens aanwezig te zijn! Bij binnenkomst werd je onthaalt op de groene loper en gefotografeerd tussen een kleur explosie van bloemen. De leerlingen van de school hadden mooi bloemwerk gemaakt met bloemen gesponsord door Anco en Weerman bloemen.

De demonstratie werd gegeven door Gerry Loen een bloemsierkunstenaar pur sang. Al jaren reist hij de wereld over voor het geven van demonstraties, en heeft klanten als Louis Vuitton en Gucci. Gerry heeft een hele ontspannen houding op het podium en krijgt de zaal aan het lachen met zijn nonchalante manier van doen.

Wist je dat Louis Vuitton 660 winkels heeft die ALLEMAAL op dezelfde manier aangekleed worden met dezelfde bloemen! Ze gebruiken alleen Hortensia, Calla, Roos (en nog een bloem die me helaas ontschoten is)…

Gerry LoenGerry begon het verhaal dat we met de bloemsierkunst weer naar het pure terug gaan waarbij de plantaardige materialen de hoofdrol spelen en niet alle toeters en bellen zoals pareltjes, speldjes en gekke lintjes. Gewoon de schoonheid van de bloemen en de kunst van de bloemsierkunstenaar om daar een natuurlijk geheel en een betoverende compositie van te maken. En daar kan ik me wel in vinden!

De start van de Masterclass van Gerry Loen…

Zo begon Gerry met negen prachtige schaaltjes in verschillende kleuren en alles wat hij deed was het neerleggen van mooie vruchten, ranken van bijzonder groen uit de tropen en Vanda bloemen. Het gebruik van pure elementen en de kunst van het weglaten resulteert tot een prachtige compositie.

In het tweede arrangement gebruikte Gerry veel bindtechnieken. Niet om onderaan de stelen bij elkaar te binden maar om de materialen aan de bovenkant met elkaar te bevestigen. De zaaddozen werden aan de Equisetum (bamboe) bevestigd met bindtouw en een deel van de Ripsalidopsis plant aan een andere exotische tak. De Orchideeën in deze creatie hoefde alleen nog maar geklemd te worden. De glazen vaas in deze creatie was extra bijzonder omdat deze tijdens de blazen is dicht geknepen hierdoor ontstond er een nauwere opening en was het weer makkelijker de bloemen en materialen te klemmen. Een speels en wederom natuurlijke creatie.

De derde creatie was een letterlijk geval van out of the box denken maar dan in de box. Geïnspireerd door gadgets vanuit Japan: Gekke knuffeltjes (die in Japan helemaal ‘hot’ zijn) en die een bloem in de handen geven. Het is geen nieuw idee maar je zien het niet vaak in NL helemaal niet. Het is zeker spraakmakend, of je het nu mooi vindt of niet!

Knuffeltjes met een bloem

Glazen schaaltjes met exotische vruchten en bloemenFunboxen

Gerry Loen werkte veel met materialen uit funboxen (zo noemde hij dat), mixdozen gesponsord door FloraUnited met de meest uiteenlopende bijzondere vruchten, vetplanten en ranken die droog verwerkt kunnen worden. Hiermee maak je gegarandeerd een bijzondere creatie.

Zo legde Gerry verschillende glazen vaasjes van Dutz in een grotere vierkante schaal daar kwamen mossen tussen en van die gekke gele vruchten. Dit werd afgewerkt met prachtige Vanda’s en gevlochten gras. Mooie compositie, heeft niets meer nodig dan de pure schoonheid van bloemen!

Tussen de demonstratie door vertelde de gastheer (een van de leraren, Menno Groen) wat meer over het nieuwe winkelen met twee duidelijke speerpunten over het online winkelen en het hogere service gerichtheid naar de klanten wanneer ze wel bij je in de winkel komen. Om zijn verhaal daarbij te versterken nodigde hij mij uit om een klein interview/ interactie op het podium over het ontstaan van Floralist.nl etc. Helemaal leuk!

Hier onder nog wat foto’s van een aantal creaties uit de Masterclass van Gerry Loen

Creatie Gerry

Bloem compositie

Boeket met Vanda'sVaas creatie

Comment Section

8 reacties op “Masterclass van Gerry Loen


Door Dien op 15 maart 2013

prachtige foto’s

De paas dvd heb ik ontvangen.


Door Tineke op 15 maart 2013

Nelleke.Ik kom over 10 dagen in het clusius college alkmaar. Ik volg bij groei en bloei bloemschikken. Misscien zie ik nog wat werkstukken staan.


Door sita op 15 maart 2013

hoi Nelleke,

wat fijn voor jou dat je zo,n leuke avond hebt gehad!
ik kan mijn voorstellen dat het een hele bijzonder moment moet zijn om samen met Menno Groen ( en Gerry Loen) daar op het podium te mogen staan.
de puurheid van de bloem en om daar iets mee te maken is prachtig, maar toch vind ik het ook erg leuk om bepaalde produkten zoals bv parelspelden te gebruiken.
zo heeft ieder zijn eigen idee en smaak van kleur en schikking en dat is juist het leuke van bloemschikken!


Door els bender op 15 maart 2013

ik ben jaloers op je dat je intresante mensen ontmoet.

maar wel leuk datje iets daarvan met ons deelt


Door Anja op 16 maart 2013

Het ziet er fantastisch uit. Jammer dat ik er niet bij heb kunnen zijn.


Door Marie-Jeanne op 16 maart 2013

Hallo Nelleke ik beb blij dat U een mooie avond hebt gehad, zo bij de grootte horen is zeer super.
Het zijn zeer mooie stukken.
Heb de PaasSpecial gekregen DANK U.


Door Julia Boekel op 18 maart 2013

Een mooie avond was het zeker. Als genodigde van Nelleke heb ik veel inspiratie opgedaan. De inzet van de leerlingen is werkelijk enorm. Wat een prachtige stukken hebben ze gemaakt.


Door Anneke Vermeer op 18 maart 2013

Nelleke leuk dat ik kennis met je heb kunnen maken en Gary was een verrassing, heel anders dan Flora Frits.
Nog bedankt voor de tip om een kijkje te komen nemen.
De stukken van de leerlingen waren ook inspirerend.
Groetjes Anneke Vermeer.

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.