Meer over Orchideeën

Kleine creatie met Vanda OrchideeIneens dacht ik: ‘Ik wil wel eens meer over orchideeën vertellen!’ Orchideeën zijn een van mijn favoriete bloemen. Zowel als plant als met bloemschikken in een boeket of bloemstuk! Voor mij is het een bloem die enorme exclusiviteit geeft aan een creatie. Daarnaast zijn de meeste soorten ook nog eens lekker lang houdbaar!

Wikipedia verteld mij dat de Orchideeën familie een van de grootste planten soorten op aarde is (en ik maar denken dat ze zeldzaam en exclusief zijn…). Met ongeveer 20.000 soorten is dat inderdaad ontzettend veel. Ook dacht ik dat orchideeën het liefst alleen in de tropen groeide maar ook dat had ik mis. Overal te wereld komen orchideeën voor behalve op de noord en zuidpool en andere zeer koude gebieden. Al doen ze het wel weer heel goed in de Himalaya gebieden, dan wel aan de zuidkant van de gebergtes zodat ze genoeg warmte mee krijgen. Zelfs in Nederland heb je (en had je vroeger veel meer) orchideeën in het wild.

Lang niet alle orchideeën zijn geschikt voor het binnen leven of het snijbloemen leven. Daarvan ken ik er maar een klein aantal: Dendrobium, Phalaenopsis, Vanda, Cattleya, Cymbidium, Miltonia, Oncidium en Phaphiopedilum. Google en je vindt er veel meer!!

De snijbloem soorten waar ik het meest mee werk zijn; Dendrobium, Phalaenopsis, Vanda Cymbidium en de Phaphiopedilum houd het ook wel een tijdje uit in het water! De Vanda is het soort dat sinds een paar jaar ontzettend z’n entree maakt in de snijbloemen wereld. Ontzettend sterk! Wanneer je het water regelmatig ververst en het steeltje opnieuw afsnijd kan die wel 3 a 4 weken mee!

Orchidee Vanda in een steekbuisjeDe enkele bloem van de Vanda heeft net als bijna iedere andere bloem van de orchideeën familie een kort steeltje omdat deze met meerdere aan een steel groeit. Daarom worden ze vaak in een steekbuisje gestoken die op een leuke manier is weg gewerkt met bijvoorbeeld sisal of een andere stof. Dit steekbuisje kun je weer verlengen door er een stokje aan te plakken met watervasttape.

Ook Phalaenopsis takken en andere orchideeën staan liever in een buisje met vers water dan in steekschuim steken. Daarbij moet je natuurlijk wel in de gaten houden dat het buisje altijd goed gevuld is met water! Stel nu dat je een keer te laat bent dan geeft de orchidee dat direct aan door slap te gaan gangen. Geen paniek, gewoon even op nieuw afsnijden en dan trekt ie weer lekker op!

Ik hoop nu je meer over orchideeën weet je er ook mee aan de gang gaat! Deel je een foto met ons?

Hieronder een aantal soorten en kleuren op een rij!

Orchidee

Orchidee VandaOrchidee PhalaenopsisPhalaenopsis orchideeOrchidee ?Orchidee Cattleya

Over de schrijver
Reactie plaatsen