Persoonlijk grafstuk maken

Persoonlijk grafstuk maken is het laatste wat we voor iemand kunnen doen. We hebben het er hier op deze website wel eens vaker over gehad dat je grafstukken zo persoonlijk kan maken. Een laatste eerbetuiging. Natuurlijk kun je dit doen doen door de favoriete kleuren te kiezen of bloemen die de overledene erg mooi vond. Misschien haal je bloemen uit de tuin van de overledene omdat ze dat zelf ook graag deed. Of kies je iets heel straks en modern met witte kleuren omdat de overledene ook zo’n interieur had.

Met objecten in een grafstuk of een grafstuk in een object is het ook erg persoonlijk. Als bloemist daagt het je enorm uit om anders en creatiever na te denken over je creatie. Voor de nabestaande is het een extra steun en brengt het zeer waarschijnlijk toch een kleine glimlach van herkenning op het gezicht.

Laatst mocht ik zo’n persoonlijk grafstuk makenBloemstuk in een oud legerkistje

Het grafstuk in dit voorbeeld is gemaakt in een oud (zeg maar antiek) legerkistje van ijzer. Het was voor een oudere man, een handelaar in oud-ijzer met een vrolijk karakter. Van de opdrachtgever mochten we alles doen als het maar geen standaard grafstuk was want dat paste niet bij de persoon. Een stuk oud-ijzer verwerken werd lastig, dat hadden we niet voorhanden. Wel vond ik helemaal achterin op een paar stoffige planken dit oude legerkistje. Ik zag ‘m en wist meteen dit wordt ‘m!

Eerst moest ik er voor zorgen dat het dekseltje op een bepaalde manier omhoog bleef staan. Door twee houten stokjes omhoog te zetten bleef dat stevig staan de inhoud van het kistje een beetje verhogen met kleikorrels, daarna plastic erin en vervolgens het met water volgezogen steekschuim. Deze vulling zorgde ervoor dat de stokjes geen kant meer opgingen.

Vrolijk karakter met bloemen vertaald

Het vrolijke karakter van deze man heb ik in de bloemen terug laten komen. Ik heb er de meest kleurige bloemen voor uitgekozen en allemaal met vormen die zoveel mogelijk uiteenlopen. Dit is heel belangrijk! Bloemen met allemaal ronde vormen (zoals rozen er gerbera’s) geven niet dat vrolijke en speelse effect. Kies ook voor langwerpige bloemen of veldbloemen.

Begin met het steken van de grassen, deze krijg je er anders later echt niet meer in. De grassen geven je ook alvast richting voor de natuurlijke gang van de bloemen.  Steek de bloemen diep in het steekschuim. Laat de bloemstelen vrij lang zodat de bloemen echt uit het kistje springen. Meer dan ooit is het hierbij belangrijk dat de bloemen verschillende lengtes krijgen, zoals je ziet op de afbeelding. De kleuren worden zo goed verdeelt en krijg je een echte kleurexplosie.

De bloemen in deze creatie zijn:
– Gloriosa
– Germini
– Eustoma (Lysianthus)
– Anigozanthus (kangeroepootje)
– Dendrobium
– Alium
– Anthurium
– Roos
– Freesia
– Grassen
– Passieflora ranken
– Eucalyptus

Ik vind dit soort dingen echt heel gaaf, de kleuren, zo met het kistje, het persoonlijke… Gelukkig dacht de klant er ook zo over! :-)

Grafstuk maken dat echt persoonlijk is!

Over de schrijver
sita
Door

sita

op 08 Jun 2013

hey Nelleke, heel mooi gedaan! het is inderdaad heel bijzonder dat je iets speciaals gebruikt wat echt met de persoon zelf te maken heeft. heel origineel bedacht! groetjes Sita

Margriet Beek
Door

Margriet Beek

op 08 Jun 2013

Geweldig, wat een oud roestig kistje kan doen met zoveel fleurige bloemen.

Nannie Nieuwdorp
Door

Nannie Nieuwdorp

op 09 Jun 2013

Ha Nelleke, Een heel apart bloemstuk ,knap bedacht helaas kan ik me hierin niet vinden. Maar het blijft een uitdaging. Groetjes, Nannie

Marie-Jeanne
Door

Marie-Jeanne

op 20 Jun 2013

Hallo Nelleke dat is prachtig gedaan en heel persoonlijk zou ik zeggen. Zeer mooi gedaan en heel origineel. Groetjes Marie - Jeanne.

Nelleke
Door

Nelleke

op 22 Jun 2013

Graag gedaan! Ik hoop dat je er eens wat aan hebt!

Reactie plaatsen