Planten in combinatie met kunst - Urban Jungle Bloggers
10 september 2015 

Planten in combinatie met kunst - Urban Jungle Bloggers

Planten in combinatie met kunst… Ik denk een hele mooie combinatie. Maaarrr wat is kunst? Als ik het woord kunst op zoek in Wikipedia dan lees ik ‘het product van creatieve menselijke uitingen onder meer: schilderen, tekenen, fotografie, grafiek, beeldhouwen, moderne media, theater, muziek en zang, dans, film, bouwkunde of architectuur, literatuur en poëzie.’

Of te wel alles dat door de creatieve mensenhand gevormd is… Natuurlijk is de perceptie van kunst ook afhankelijk van degene die naar iets kijkt. Of men het mooi vindt is altijd heel persoonlijk. Ervaart de kijker een emotie, raakt het hem, ontroerd het hem, verafschuwd het hem… Met kunst kan je vele kanten op. Het is zelfs zo dat de kijker kunst anders kan ervaren wanneer hij de gedachtegang van de kunstenaar weet. Misschien veranderd het beeld van onbegrip naar innig verdriet. Of veranderd het van ‘wat is hier nu mooi aan’ naar ‘dit is toch wel briljant’.

Toen deze opdracht van Urban Jungle Bloggers weer in de mail kwam had ik meteen een idee, dit ondanks dat we niet echt kunst in huis hebben behalve alles dat ik zelf gemaakt heb. En om mezelf nu kunstenaar de noemen… bloemsierkunstenaar misschien (maar dat staat niet in het rijtje van Wikipedia). Toch aan de gang gegaan met een aantal items in ons huis er dit op een toffe manier samen gebracht.

Eigenlijk hebben bijna al deze items een verhaal, maar of het nu echt kunst is…. Het schilderij is bijvoorbeeld al niet uniek wel heel tof. Het kleine schenk kannetje komt bij m’n overleden oma vandaan en heb geen idee of die iets van kunstzinnige waarde heeft. De blauw met witte vaas heb ik misschien wel 12 jaar geleden gekocht op een markt in Amsterdam toen ik daar net ging wonen, eigenlijk zo fout dat ik ‘m geweldig vond… Het blauwe schaaltje komt uit Cyprus, ik geloof de verkoper wel dat het met de hand beschilderd was en dat alle kleuren en patronen net even aders zijn maar toch waren er veel soort gelijken…

Het houten schaaltje is wel uniek omdat het van een natuurproduct is gemaakt waardoor ze allemaal anders zijn maar kunst… Dan hebben we nog de billen op de foto, misschien is dat dan kunst… die zijn van mijn eigen hand, ooit eens gemaakt tijdens een cursus speksteenhouwen. Erg leuk en goed gelukt (anders had ik de billen allang verbannen). De stapeling van de verschillende items met een verhaal maken het een uniek en bijna kunstzinnig geheel, al zeg ik het zelf.

En die plant… die staat daar gewoon een plant te zijn, geen kunst maar wel prachtig! En misschien nog wel een belangrijkste van alles; dat deze plant (of een van z’n soort genoten) zeer waarschijnlijk ooit een inspiratie bron is geweest voor een echte kunstenaar om vast iets heel moois te maken.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen