Page content

article content

Rouwwerk, voor een waardig afscheid…

Rouwwerk met roze bloemen Rouwwerk maken voor een overledenen, het zijn een van de laatste dingen die je nog voor iemand kunt doen. Het mooiste is wanneer je dat op de persoon kan afstemmen. Waar hielt degene van, wat waren de favoriete bloemen of kleuren? Had degene hobby’s zoals tuinieren of was het een kunstenaar? Dan gebruik je veel materialen uit de tuin of gaan er kwasten en een schilderspalet in. Je kunt heel veel persoonlijke items verwerken in rouwwerk.

Waar ik vandaan kom zijn er veel bloembollenkwekers. Vaak komt familie aan met de bloemen die degene zelf geweekt heeft of het mogen rouwstukken worden met alleen maar bolbloemen. Ik kan me ook zomaar heel goed voorstellen wanneer iemand een appelkweker was, dat je daar heel mooi en origineel bloemwerk voor kunt maken (met heel veel appels). Of witlof, geweldig!

Rouwwstuk met Rozen, Ranonkels, Orchideeen en JasmijnWas er niet iets in het bijzonder dan kijk je naar het karakter van de overledene. Was het en warm persoon, lief, stoer, druk of heel rustig…? Met deze woorden kun je prima bij een bloemist aan kloppen die daar het bloemwerk op aan kan passen. Bloemisten zijn specialisten en dat komt gegarandeerd goed!

Ben je handig genoeg het zelf te doen voor een dierbare of kennis dan kan dat ook heel mooi zijn, dit maakt het ook weer extra  persoonlijk. Ook kan ik het me voorstellen dat het erg emotioneel is of moeilijk omdat je het te goed wil doen (en dat werkt vaak averechts).

Het rouwwerk in dit voorbeeld is gemaakt door team Dille en is gestoken in een graftakhouder, een houder met steekschuim en een handvat waardoor het makkelijk te vervoeren is. In dit rouwstuk zijn Rozen. Ranonkels, Orchideeën en Jasmijn ranken gebruikt. Een prachtige combinatie! Dit rouwstuk is zo opgebouwd dat er weinig blad tussen de bloemen doorkomen, behalve de sierlijke Jasmijn. Door verder alleen sierlijk groen aan de buiten randen te gebruiken ontstaat er een stijlvol rouwstuk. Ondanks dat het een traditionele biedermeier is, is deze toch anders dan anders.

Hoe zit dat bij jouw? Vindt je het fijn om zelf rouwwerk te maken voor dierbare of kennissen of begin je daar niet aan en laat je het lekker aan de bloemist over?? Als je het wel zelf gedaan heb wat was je ervaring en hoe voelde je je daarbij?

Rouwwerk voor een lief persoon

Comment Section

16 reacties op “Rouwwerk, voor een waardig afscheid…


Door Marlies Senden op 22 maart 2013

Laatste rouw werk maakte we verleden jaar Augustes voor mijn 59 jarige broer die door een hersenletsel na10 dagen van Hoop toch overleed , zo maar na een val met de fiets . ik ben er nu niet aan toe om die te bekijken ! Groetjes Marlies .Door sita op 22 maart 2013

hallo Nelleke,
allereerst een prachtig rouw bloemstuk!
verleden jaar is mijn schoonvader overleden en toen dacht ik nu wil ik graag zelf wat maken. omdat ik alles perfect wou hebben had ik wel de kriebels om er mee te beginnen en was ik bang dat het fout zou gaan. samen met mijn schoonzus hebben wij het bloemstuk gemaakt en we waren meer dan tevreden.
19 febr was zijn verjaardag, toen heb ik een oasehart opgemaakt en bij het graf gelegd, eenvoudig maar mooi. Als je het wat vaker doet wordt het alleen maar gemakkelijker om iets te maken en geeft het je een fijn gevoel.


Door Nelleke op 26 maart 2013

Dat klopt helemaal Sita, en toch (behalve als je een beroeps bloemist bent) hoop ik dat je het niet te vaak hoeft te doen…


Door Mirjam op 22 maart 2013

Ziet er erg mooi uit. Heel stijlvol.
Ik zie er naar uit dat je ook een DVD gaat maken met rouwwerk!


Door Nelleke op 26 maart 2013

Dankjewel Mirjam, ik zal je op de hoogte houden!


Door Trees Stoep op 22 maart 2013

Dag Nelleke,
Reregeld maak ik voor mijn man op het graf een grafstuk houder, de ene keer maak ik smal en lang, dan rond, ligt er maar net aan wat voor bloemen ik gebruik. Het bloemstuk blijft lang en mooi liggen, door de oase blijft alles langer mooi. Ook leuk met de ranonkels, in combinatie met rozen. Rozen zijn ook mooi als ze bevroren zijn.


Door Nelleke op 26 maart 2013

Hoi Trees,

Wat een mooi gebaar dat je steeds een bloemstuk maakt voor je man! Bevroren bloemen zijn inderdaad bijzonder, helemaal als het dan nog een tijd koud blijft!


Door Christine Folens op 23 maart 2013

Vorig jaar overleed het kleinzoontje van mijn vriendin. Hij was anderhalf jaar oud. Door een stom ongeluk in de crèche. Ik heb toen een oasis hartje gevuld met de ene helft kleine crèmekleurige roosjes en de andere helft met Hetris en omrand met Gypsohilia. En tussen de roosjes in wit vlindertje.
Ik zie niet hoe ik hier een foto kan bijvoegen, jammer anders had ik dat graag gedaan.
groetjes


Door Nelleke op 26 maart 2013

Wat akelig, Christine… Als je wilt mag je de foto naar me mailen dan kan ik ‘m er wel bijzetten onder het artikel. Op Facebook is er ook een groep waar je zelf foto’s kunt uploaden: ‘Club Floralistic’


Door Carla op 24 maart 2013

Helaas zijn er de laatste tijd veel dierbaren heen gegaan. Het machteloze gevoel zet ik om in het zelf maken van rouwstukken. Geheel met mijn gedachten bij de overledene bedenk ik wat ik wil maken en koop ik bloemen. En vanuit het hart werken geeft het mooiste resultaat. Paar weken geleden een stuk gemaakt voor iemand van de kaartclub, met de kaarten erin verwerkt en hartenboer ( de troef) in het midden…..de familie vond het ook zeer ontroerend.
Het geeft echt voldoening om de laatste groet zelf te maken!al mg het nu wel weer een poosje duren…..


Door Nelleke op 26 maart 2013

Carla, vervelend dat het zo allemaal tegelijk komt! En wat krachtig om de machteloosheid om te zetten in iets moois! Ik hoop het ook voor je dat je voorlopig even niets meer hoeft te maken 🙂


Door Janny Haasakker op 26 maart 2013

Helaas kreeg ik vanavond een bericht dat onze receptioniste vanochtend overleden is. Tijdens haar ziekte heb ik een paar bloemstukken voor haar gemaakt.
Nu zal dat een rouwstuk gaan worden. Aangezien het een hele lieve vrouw was zal ik het Rouwwerk, voor een waardig afscheid… gaan maken.

Nelleke, hoe houden de orchideeën zich in het stuk bij vriezend weer? Door welke bloemen kan ik ze eventueel vervangen?

Groetjes,
Janny


Door Nelleke op 27 maart 2013

Wat akelig Janny, gecondoleerd!

Orchideeën doen het inderdaad niet zo goed in de kou al hebben eerlijk gezegd alle bloemen een hekel aan 4 graden of kouder.

Een mooie vervanger wat evengoed de exclusiviteit behoud is de clematis, een bloem die je sinds een paar jaar ook veel als snijbloem ziet. deze komt in blauw/paars en roze kleuren.

Veel succes en sterkte!


Door Janny Haasakker op 27 maart 2013

Bedankt voor je reactie Nelleke.

Groetjes,
Janny


Door Sandra/Lelystad op 14 april 2013

Als ik beroepsmatig een rouwarrangement als bestelling krijg informeer ik altijd of er een persoonlijke artikel erin gewenst is. De klant leverd dit bij mij aan. Het mooiste wat ik kreeg om erin te verwerken was een hol uiltje, 2 delig net als een maroeskapop zeg maar. Kleinkind v overledene heeft een klein briefje erin gedaan, met secondelijm het uiltje dichtgemaakt. Haar en oma’s (overledene) “geheimpje” is dus in het stuk verwerkt…….

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.