Het verhaal van de Stinkende Penisbloem
30 april 2011 

Het verhaal van de Stinkende Penisbloem

AronskelkEens in de zoveel jaar komt de bloem tot bloei, de reuze aronskelk. Ik had er wel eens eerder van gehoord maar nog nooit in het echt gezien en als het klopt dat deze bloem maar eens in de 17 jaar tot bloei komt duurt het ook nog wel weer een tijdje.

Misschien moet ik er ook wel blij mee zijn want de bloem schijnt enorm naar rottend vlees te stinken. Bijzonder is wel dat dat natuurlijk een reden heeft in de natuur. Er zijn namelijk beien op Sumatra, waar die plant oorspronkelijk vandaan komt, die hun eitjes leggen op rottend vlees. Voor deze aronskelk om bestoven te worden en de beien aan te trekken gaat deze plant dus de geur van rottend vlees nabootsen. Bijzonder interessant hoe de natuur toch weer in elkaar zit. Aronskelk

Ik maak me tegelijk wel een beetje zorgen want hoe zal deze plant in Europa bestoven worden? Als een plant beien uit Sumatra nodig heeft om te blijven bestaan dan zullen ze daar toch iets voor moeten bedenken (als ze dat niet al gedaan hebben)!

 

Zie hier een filmpje als je wilt weten waar ik het over heb:

 

[youtube width=”520″ height=”350″]http://www.youtube.com/watch?v=p2cyMCtPTiE&NR=1[/youtube]

Rafflesia ‘Speciale Bloem’ gezien op Borneo tijdens mijn reis!

Het deed mij denken aan mijn bijzondere vakantie op Borneo, Maleisië. Waar ik samen met een goede vriend aan het rondreizen was. Vanaf het moment dat ik dat land binnen kwam (en werd gebombardeerd met foto’s en souvenirs van de ene speciale bloem) wist ik dat ik deze ‘speciale bloem’ (anders dan de Aronskelk) in het echt wilde zien. Ik wist daarvoor nog niet van het bestaan af en leerde snel dat het een unicum is wanneer je deze bloem bloeiend aantreft omdat het maar een bloei periode heeft van een aantal dagen en ook maar eens in de zoveel jaar.

So mission (im)possible started! Na drie en een halve week ontzettend veel bijzondere bloemen en planten gezien te hebben, en zelfs het kleine knopje van de ‘speciale bloem’ nog geen één in vol ornaat tegengekomen… Het einde van onze reis naderde en alsof het zo moest zijn, verdwaalde we een beetje in een dorpje waar we waren. Ineens zag ik een bord staan met daarop ‘Rafflesia open now’. Die bloemen staan natuurlijk diep in de bossen dus we moesten een gids vragen om ons er heen te brengen (hebben zij ook weer wat verdient!) eerlijk als hij was vertelde hij ons at de bloem al op z’n retour was. Maar ja ik wilde nu eenmaal de bloem zien dus ‘let’s go’!

Na een half uur door het tropische bos gelopen te hebben kwamen we aan bij de Rafflesia: De grootste en zwaarste bloem ter wereld! Sommige kunnen wel een doorsnee van één meter hebben!

Rafflesia

Ondanks dat de bloem al een beetje achteruit ging was het nog goed te zien en binnenin de bloem een gekrioel van insecten (niet mijn favoriete beestjes op aarde).

De biologen staan al jaren voor een raadsel met deze bloem. ‘Waarom is ie zo groot?’ ‘Waar komt ie vandaan?’ ‘Wat is z’n functie?’ ‘Waarom heeft ie geen bladeren, stam of wortels?’ Het leeft als een parasiet op lianen takken en bloeit alleen maar als het nodig is voor voortplanting. Ik laat die vragen rustig over aan de biologen, maar ben wel nieuwsgierig!

 

Wakker worden mensen!Rafflesia

Rafflesia Ik blijf het zeggen dat ik de natuur op onze planeet zo ontzettend spectaculair vind! Dat dit moois groeit en bloeit en een functie heeft!

Wat me wel verontrust is dat niet iedereen dit inziet. Dat ze bijvoorbeeld in Borneo massaal tropisch regenwoud aan het kappen zijn omdat ze een palmolie plantage neer willen zetten omdat dat meer geld oplevert… Het natuurlijke ritme word verstoord, de insecten hebben geen plek meer om te leven en sterven af. Daardoor worden bepaalde bloemen niet meer bestoven en sterven af. Het één heeft met het ander te maken in dit leven. In principe is alles één op aarde en dat MOET wel intact blijven. We moeten wakker worden voor het te laat is en het niet meer terug kunnen draaien.

Wat vind jij daarvan? Laat je mening achter bij de reacties onderaan dit artikel en deel het blog het op facebook en twitter!

Dankjewel! xoxo

Over de schrijver
Mendy vd Linden
Door

Mendy vd Linden

op 03 May 2011

Hoi Nelleke, wat een goed artikel. Ik ben het zo met je eens dat men wakker mag worden! Hoe zonde is het dat al het moois wordt opgeofferd voor GELD nota bene? En inderdaad ook natuurlijke systeem wat wordt aangetast verontrust mij enorm. Dank voor sharing, Mendy xoxo

Dennis Polman
Nelleke
Door

Nelleke

op 03 May 2011

Thnks Dennis!! Jij bedankt voor de inspiratie!!

Carla
Door

Carla

op 29 Mar 2012

Nelleke, Bedoel je misschien bijen?? Daar moeten we goed op passen met ons beien!

Reactie plaatsen