Page content

article content

Video Bloemschikken deel 2: Bloemen verzorgen

Boeket makenWat ik bedoel met bloemen verzorgen is voornamelijk dat de bloemen op de juiste manier schuin afgesneden moeten worden, in een juiste vaas, op de juiste lengte en met het juiste bloemenvoedsel.

In een vorige video van twee dagen geleden heb ik uitgebreid laten zien hoe je een mooi, speels herfst boeket maakt. Met die handige tips en trucs kun je nu zelf bloemschikken en de mooiste creaties maken! Heb je die video nog niet gezien kijk dan even hier.

Juiste vaas voor boeket

Het kiezen van de juiste vaas heeft veel invloed op hoe het boeket er bij komt te staan. Wanneer er een slanke vaas word gepakt maar de stelen zijn korenschoof gebonden en de bedoeling van het boeket is dat deze swierig en speels moet over komen, is de kans groot dat de bloemen aan de bovenkant ook tegen elkaar aan gedrukt door de te krappen vaas.

Dit zelfde effect kan ook omgekeerd wanneer de vaas te groot is en het boeket er bijna in verdwijnt. Zo kan ik nog wel even doorgaan met het opnoemen van verkeerde combinaties. Op school leren we 1/3 vaas of steel en 2/3 boeket. Hoef je je daar tegenwoordig echt niet meer zoveel aan te houden en houden we er van lekker eigenwijs te zijn, maar het blijft een mooie maat meter.

Juiste lengte van de stelen

Als je dan de juiste vaas hebt gevonden wil je dat de stelen ongeveer de bodem raken van de vaas om 2 verschillende redenen. Eén, omdat er daar altijd het meeste water is ook na 3 dagen en je zou eigenlijk de vaas en het water even moeten verversen. Twee het staat veel mooier dan zwevende stelen in een vaas.

Je kan beter de stelen in eerste instantie wat langer laten en vervolgens korter af snijden dan andersom!

Schuin afsnijden van de stelen

Dit is belangrijk omdat de haarvaatjes die het water opnemen aan de buiten van de steel liggen. Hoe groter je de snijwond maakt hoe meer water de bloem op kan nemen. Zorg er ook voor dat de snijwond mooi strak is, vroeger werd nog wel eens gezegd dat de bloemsteel gebroken of verbrijzeld kon worden maar dat is echt uit den boze. Snij ook het liefst met een mesje of speciale bloemensnijder, wanneer je met een schaartje knipt knip of duw je de vaten van de stelen dicht.

Bloemenvoedsel

Dit krijg je meestal wel bij de bloemen geleverd, je kan ook bij de bloemist of tuincentra ee flesje of potje kopen met bloemenvoedsel. Bloemenvoedsel heeft twee bestandsdelen en dat zijn suikers waar de bloemen mooi op bloeien en bacteriedodend middel wat het vaaswater langer schoon houd en daardoor de stelen minder snel verstoppen en dus de water opname het langst optimaal blijft. Toch raad ik aan na een dag of vijf de stelen van de bloemen nogmaals af te snijden en het water te verversen!

Bloemschikvideo

Dus als je wel eens een boeket krijgt, en je weet niet zo goed wat je er nu mee moet doen om ze de meest optimale verzorging te geven dan krijg je dat in deze bloemschikvideo te zien. En kun je bovenstaande tips goed toepassen.

[youtube width=”520″ height=”350″]http://www.youtube.com/watch?v=BzRiK98Plkw[/youtube]

Comment Section

1 reactie op “Video Bloemschikken deel 2: Bloemen verzorgen


Door Vandersmissen Diane op 7 september 2011

Bedankt voor de tips.

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.