Page content

article content

you PARA | DISO

Ik houd ervan om cultureel te doen. Af en toe eens naar het theater, naar een museum, ballet, kunstgalerij of tentoonstelling.

Dit omdat het me altijd prikkelt. Soms vind ik het mooi, soms ontroert het me en soms kan ik er helemaal niets mee. Maar zelfs als ik er niets mee kan intrigeert het me. Wat hebben de makers er mee bedoeld, wat was hun achterliggende gedachte? Waarom vind ik het niets, wat doet het met me? Interessant!

Gister was ik in Den Haag waar van 4 tot 19 Februari het 2 jaarlijkse CaDance Festival gehouden word. Toonaangevende en jonge choreografen presenteren hier nieuwe voorstellingen en speciale festivalprojecten. We vielen binnen tijdens een presentatie over ‘onze’ voorstelling you PARA | DISO, l’essence de la danse, 45 min voor aanvang van de voorstelling. Het ging over een nieuwe uniek project waarbij parfum met dans word verbonden.

In samenwerking met de Italiaanse parfumeur Alessandro Gualtieri (“De Neus”) en de bekende Nederlandse ontwerpers Joost van Bleiswijk en Kiki van Eijk, gingen Greco en Scholten (de choreografen van de dans) op zoek naar een mogelijkheid om het paradijs te vangen in een flesje.

Het idee hierachter is onder andere ook om geur te associëren met bepaalde gebeurtenissen. Daarom werd tijdens de hele voorstelling vriendelijk, en verleidelijk aanwezig deze geur verspreid om op die manier meerdere zintuigen te prikkelen. Zien, horen, ruiken, voelen (in je lijf). Het is een alzijdige geur voor zowel dames als heren. Nu ik wat onderzoek doe kom ik er achter dat het parfum ook te koop is en met de opbrengsten hun projecten financieren. Helaas is dat dit niet duidelijker gemaakt voor en na de voorstelling.

De dans uitvoering op zich vond ik bizar en indrukwekkend. Als toeshouwer werd je bijzonder lang in spanning gehouden door een 6-tal mensen die heel mysterieus over de dansvloer zweefden en af en toe behoorlijke stuiptrekkingen maakte. Zij waren op hun manier op zoek naar het paradijs. Verrassend anders, adembenemend en bijzonder knap hoe de dansers hun lichaam beheersen. Mooie effecten en het decor speelde een goede rol mee.

Tuurlijk hebben de choreografen en de dansers een bedoeling met hetgeen wat ze voorstellen en dansen maar je kan er ook helemaal je eigen interpretatie op los laten en dat geeft het weer zo’n hoog ‘kunstgehalte’. Ik heb er zeker van genoten.

Comment Section

0 reacties op “you PARA | DISO

Plaats een reactie


*


Nelleke
Nelleke Bontje is het creatieve brein achter Floralist.nl. Als Floral Designer reist ze veel, maakt van alles mee in bloemschikwonderland en heeft heel veel inspiratie te delen. Haar doel is zoveel mogelijk mensen te inspireren het leven mooier te maken met de geschenken van moeder natuur: Bloemen en planten.